Пред какви трудности се изправиха в РИК-овете в страната

Опашка от 100 души се образува пред секция в София заради развалена машина. Едно от устройствата в 60-а секция на 6 ОУ „Граф Н.П. Игнатиев“ се е развалила преди обяд.

Жена изяде разписка от машина за гласуване в София

Днешният вот преминава без тежки нарушения, но с множество дребни проблеми в цялата страна. А в София избирателка изяде машинната разписка, след като гласува. Това е истински куриоз. Жената си е тръгнала с разписката, вместо да я пусне в кутията. Настигната е пред входа, където е изявила желание да гласува повторно. Това обаче е забранено от закона. Част от членовете на комисии споделят, че денят е преминал сравнително спокойно.

В най-големия избирателен район в България -  23 МИР в София, минути след 7 часа избирателите вече бяха пред секциите. Вотът 2 в 1 с машини затруднява хората, отчитат от комисиите. Най-често те се обърквали още при избора дали ще гласуват и за президент, и за парламент, или само за едното от двете.

Проблем с машина забави началото на изборния ден в Горна Оряховица

„Имаше едни човек, който гласува само за народен представител и после искаше да му даваме втори път картата. Но не я получи, естествено”, обясни Петя Куманова. Нова карта е поискала и избирателка във Френската гимназия. След отказ побягнала с разписката.

„Взе си личната карта, гонихме я до главния вход и там в присъствието на всички полицаи, тя глътна и изяде бюлетина”, разказва Снежина Колева. От секцията търсят съдействие от Районната комисия.

„РИК ми каза да напишем, че е изяла бюлетината”, обясни Колева.

 

 

А в други секции се стигна до напрежение заради струпване на гласоподаватели и дълги опашки. Подобни проблеми имаше и в други градове на страната, но заради отказали устройства.

В една от секциите в Бургас гласуването започна в 8.50 ч. с хартиени бюлетини. До резервните книжа се стигна и в Русе. Не проблем с машините, а гръмнали бушони застрашиха вота във Видинско и Пловдив. В града под тепетата пък се наложи председатели на комисии да дежурят пред електрическото табло и периодично да включват падащия предпазител. Честите токови удари доведоха и до проблем с принтиращите устройства на машините.

А Здравната инспекция в града предложи избор „Три в едно“. В сградата разкриха две секции и имунизационен кабинет. От възможността се възползва Иванка Антонова. И все пак желаещите да се имунизират бяха в пъти по-малко от желаещите да гласуват.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.