В провинцията от 10 заведения 5 са затворени, а 5 работят на 90% спад от оборота си

БАЗ написа писмо до управляващите с искания да се действа веднага, защото бизнесът продължава да търпи сериозни икономически последици заради пандемията.

"Написахме го, защото не чухме нищо в предизборната кампания за помощ за малкия и средния бизнес. В провинцията от 10 заведения 5 са затворени, а 5 работят на 90% спад от оборота си", обясни председателят на БАЗ Ричард Алибегов в студиото на "Твоят ден'.

По думите му те работят само, за да задържат персонала си и да успеят да платят сметките си.

"Два и половина до три пъти скочи сметката за ток. Това трябва да се реши бързо, както и въпросът с мярката 60/40. Тя е използваема само през този месец, когато имаме 80% спад в  оборота. Искаме да се върне старата мярка - тя се ползваше при 20% спад в оборота. Не се отпускат никакви пари за никакъв бизнес", коментира той.

90% спад в посещаемостта на заведенията, 80% - в оборота на търговските обекти

Той споделя, че банките не искат да отпускат пари за ресторантьорство и хотелиерство, защото са рискови сектори.

"Искаме зелените сертификати да се приложат при определени условия. Те бяха въведени на гърба на бизнеса. В момента няма тестове за антитела, а безплатните тестове на Кацаров са 10 лв.", подчерта Алибегов. 

Според него големите чужди туроператори отказват резервации за България заради високата заболеваемост и смъртност.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.