Коментар на говорителя на ЦИК

В общо четири секции зад граница няма да достигнат изборните бюлетини за вота утре.

„Те са в Австралия - в две от секциите в Аделаида и Бризбън. В Нова Зеландия - в Крайстчърч и в Съединени американски щати - Сейнт Луис”, обясни Росица Матева.

Причините за това били големите разстояния и кратките срокове за доставка. От ЦИК имат план как ще гласуват сънародниците ни в тези региони.

„Резервните варианти са през работещ временен комуникационен пост да се изпрати образец на оригинална бюлетина, която да бъде размножена на място”, каза Цветозар Томов.

Освен доставката на бюлетините обаче се очертава и друг проблем с вота в чужбина. Част от доброволците в секциите на първия тур се отказали да участват в балотажа.

Ден за размисъл преди балотажа

„Не само откази поради нежелание да се участва, но и заради разболели се хора. Получих сигнал от Германия за две секции, в които има ковид-болни”, обясни Томов.

Сигнали за сериозни нарушения на правила в ЦИК не са получавали.

„Нямаме нарушения до момента или постъпили сигнали за нарушения в предизборния ден”, заяви Матева.

В хода на деня се стигна и до друг казус. В 23-та районна избирателна комисия – София машините за балотажа ще бъдат със 140 по-малко спрямо първия тур. Според ЦИК причината за намаляването на броя на машините в избирателния район не се дължи на дефект.

„Преценката беше, че в секции, в които са гласували до 389 избиратели, ще се гласува с едно устройство”, обясни Матева.

Ако в някоя секция утре възникне проблем с машините, на място ще бъде изпратен техник. В случай че проблемът не може да бъде разрешен, с решение на ЦИК и РИК изборният ден може да продължи с хартиени бюлетини.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.