Не е ясно има ли унищожени разписки и колко са те

Спокойно и без напрежение преминава изборният ден в цялата страна. Членовете на СИК отчитат по-бърз процес на гласуване, вероятно и заради по-малкото кандидати на балотажа. Няма информация и за унищожени изборни разписки от машините.

И през днешния ден обаче част от избирателите се нуждаеха от напътствия. За едни насоките бяха как да заредят устройствата, за други - как да маркират вота си. Повечето гласоподаватели обаче не срещнаха трудности.

„Отдавна свикнахме с машините. Миналата седмица имах проблем с картата, но я смениха бързо”, споделят един от гласоподавателите.

От СИК забелязват, че с всеки изминал вот, гражданите се справят все по-добре с машините.

„Понеже бързат, понякога се случват грешки. Най-често питат как да влязат в началото”, обясни Мари Алексиев, секретар на СИК.

Машина в Русенско отказа да приеме смарткартите

Денят не мина и без прецеденти. В една от секциите в Бургаско се премина към гласуване с хартиени бюлетини, след като се изгубиха всички карти от машината. „При отваряне на стаята, която вчера беше надлежно запечатана, установихме липсата на картите в плика”, каза председателят на 31 СИК-Бургас Първолета Ташева.

 

 

В Русенско машина отказа да чете и трите смарткарти, оказали се от тестовите.

„Софтуерният специалист констатира, че машината е ползвана като пробна и самата карта, на която има чип, той е надраскан и чисто технологично няма как да бъде използвана”, обясни Тодор Тодоров, председател на СИК.

Безпрецедентно: Изчезнаха картите за машини в бургаска секция

В град Дебелец четецът също даде дефект, който техниците не успяха да отстранят. В Бяла две секции се оказаха с разменени машини. Същото се случи и на други места в страната. В партида, предназначена за Велико Търново, попаднала машина, която била за Община Несебър. Объркването вероятно се е получило заради близките номера на устройствата.

За да върви денят без неволи, на някои места го откриха нетрадиционно. Белоградчик се събуди под звуците на тъпан. В Раковски членове на СИК посрещаха гласоподавателите с домашно приготвен сладкиш. В град Кула членовете на комисиите бяха в народни носии, а дошлите да гласуват получиха питка.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК