Това заяви Борислав Сарафов, директор на НСлС

„Уточнихме с главния прокурор на Северна Македония и ръководителя на Спецпрокуратурата там получаването от македонска страна на документите за превозвача, пътниците". Това заяви Борислав Сарафов, директор на НСлС, който даде съвместен брифинг с главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, говорителят на главния прокурор на България Сийка Милева и ръководителя на специализираната прокуратура на Северна Македония - Вилма Русевска.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Ключовият момент е получаването по най-бързия начин на биологичен материал от техните близки и роднини, за да идентифицираме всички жертви. Мисля, че вече започва в Северна Македония този процес. Случаят и при тях е с изключителен приоритет", добави Сарафов. Все още огледите продължават.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

„Чул се е взрив. Въпросът е дали този взрив е причинен отвътре в автобуса, или взрив след удар в мантинелата. Отново стигаме до водещите ни версии – дали е техническа грешка, или е неизправност. Имало е втори шофьор, но не можем да кажем дали е оцелял. Мислим, че и двамата шофьори не са оцелели", добави Сарафов.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, която също е на място, изрази съболезнования от името на прокуратурата. „Ще положим максимални усилия за бързо и ефективно разследване. За съжаление главният ни прокурор е на работно посещение в Хага, но още сутринта възложи разследването на екип от НСлС - най-опитните ни колеги", добави Милева. „За момента в Северна Македония няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство", каза още Милева.  

Установено е също, че автобусите са били четири на една фирма, но не са били компактна група. Движели са се с 15-20 минути разстояние. Запалилият се рейс е на 3 години.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Източник: БГНЕС