Как се справят с повишението на фините прахови частици

Превишение на нормите за замърсяване на въздуха в няколко града в страната.

Директорът на РИОСВ Видин Деница Славкова отбеляза, че  през последното денонощие са надхвърлени стойностите за фини прахови частици. "Това се наблюдава с тенденция следобедните и вечерните часове. Смятам, че се дължи на битовото отопление. Показателите сочат 1,5 пъти над допустимото", обясни тя.

По думите й през есенно-зимния период обикновено се наблюдава такова негативно въздействие. "През последния месец са отчетени пет денонощия с превишения на нормата, а само през ноември те вече са шест", сподели Славкова. Като причинители тя определи транспорта, промишлеността и отоплението. 

Мръсен въздух заради мъглите в няколко града в страната (СНИМКА)

На този фон в Русе също има превишение на нормите за замърсяване на въздуха. Проблемът отново идва от отоплението. Проф. Любомир Владимиров, директор на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе, споделя, че се правят редовни проверки за нерегламентирано горене на неразрешени материали - плоскости, пластмаса и гуми. "До момента са направени 43 проверки, предстоят още", увери той.

"Русе диша" смята, че трябва да се работи с хората с нерегламентирано отопление, а не да се налагат глоби. "Трябва да им се помага със саниране, помощи за нови печки, чистене на комините", споделиха от дружеството.

В Бургас пък се справят с мръсния въздух с мобилни станции за измерване.

Маринета Николова, началник отдел "Екология" в Бургас съобщи, че се следят концентрациите на осем замърсители. "Има регистриране превишение на фините прахови частици в Долно Езерово. Фините прахови частици е единственият замърсител, по който имаме дни с наднормени концентрации", заяви тя. Общината има специална програма за замяна на печките с твърдо гориво, за да се премахне замърсяването. 

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.