Според Диана Русинова сред възможните причини за катастрофата е превозване на нерегламентиран товар

"Служител на ДАИ сигнализира, че кариерата в района спонсорира дружеството. Имало е инструкции да не се спират МПС-та, които излизат от кариерата. Ще предадем сигнала на Прокуратурата, за да бъде проверен". Това заяви експертът по пътна безопасност Диана Русинова в студиото на "Твоят ден".

По думите й нощната светлоотразеност е в пъти под нормата за скоростен път или автомагистрала. Освен това нерегламентираният вход и изход на кариерата обърква водачите.

Според Русинова една от възможните причини за катастрофата е и поведението на водача или пренасяне на нерегламентирани товари.

Експерт за инцидента на "Струма" : Забранен е нощният превоз на деца, настилката е запрашена

Русинова отправи въпрос към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ дали е проверила кога е почивал водачът. "На границата се проверява какво превозва този автобус. След това - дали има документите за придвижване и дали е направил необходимите почивки", обясни експертът.

Тя разкри, че десетки граждани от вчера сигнализират за проблеми в участъка. "Има обратни виражи, които буквално ви изхвърлят от пътя. Там се носи и прах. Ограничение на скоростта има само в платното за движение в посока към София", подчерта Русинова.

"Ако в участъка имаше буфери и терминал, нямаше да се получи приплъзване и излизане на искри, дори шофьорът да е возил газови бутилки или други възпламеними течности", обясни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.