Говорител на правителството заяви, че се върви към ускоряване на кампанията за ваксинация

Европейската комисия предложи COVID сертификатите да важат 9 месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в Евросъюза. 

Предлага се още държавите членки да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. А заради увеличаването на новите случаи, Франция обяви, че въвежда нови мерки, сред които прилагане на трета доза за всички над 18 години.

Франция няма да налага ново затваряне и вечерен час преди празниците в края на декември. Заради увеличаването на новите случаи на болни с COVID-19 обаче днес бяха обявени нови мерки за ограничаване на заразата. От утре носенето на маска става отново задължително във всички затворени обществени пространства, включително и за тези, за които се изисква зелен сертификат.

Ръст на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения

Започва мащабна кампания за поставяне на трета доза от ваксините срещу коронавируса за всички над 18-годишна възраст, като това може да стане пет месеца след първите дози. От 15 януари зеленият сертификат ще важи само с поставена бустерна  доза. Френският здравен министър предупреди, че пикът на петата вълна от пандемията предстои през декември.

 

"Бустерната доза ще се предлага за всички възрастни над 18 години, пет месеца след последната поставена инжекция. На практика мярката засяга 25 милиона французи, 6 милиона от които вече са поставили бустерна доза. Така че приканваме останалите 19 милиона души да направят същото в рамките на следващите 2 месеца", заяви Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

Страната е ваксинирала над 86% от жителите си.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.