В няколко града у нас се проведоха протести

25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието над жени. Денят е по инициатива на ООН и е обявен за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да насочат общественото внимание към проблемите. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република. То е извършено през 1961 г. по заповед на диктатора Рафаел Трухильо (1930-1961).

Протест в София срещу насилието над жени. Под надслов "Нито една повече" протестиращи се събраха пред Съдебната палата. Протестът започна с минута малчание в памет на жертвите на насилие. По думите протестиращите всяка трета жена е жертва на тормоз, а домашното насилие по време на пандемията ескалира и се е увеличило с 80 %.

Присъстващи настояват за кризисни  и консултативни центрове във всяка област на България, където жените да могат да потърсят подкрепа, както и за въвеждане на адекватни политики за превенция на насилието. Освен в София, протестът се провежда и още няколко града на страната като Велико Търново, Варна и Стара Загора.

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомнят протестиращите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС