Според него, ако не са пренасяни туби бензин, няма логика да избухне такъв пожар

Със сигурност инцидентът на АМ "Струма" можеше да се предотврати. Водачът може да е бил разсеян или задрямал. Това заяви рали шампионът и експерт по пътна безопасност Димитър Илиев в ефира на "Твоят ден".

По думите му маркировката в участъка е без светлоотразителност. "Трябва да се направи задълбочено разследване. След такъв удар в мантинела не би трябвало да последва подобен пожар. Важно е да се уточни дали е имало туби с бензин. Ако не е така дори нямаше да има толкова пострадали защото няма тежък удар", обясни той. И допълни, че е ключово разследването да върви в тази посока.

Разказите на двама от свидетелите на трагедията на „Струма” (ВИДЕО)

Според Илиев запрашаване от машини, пренасящи строителни материали, не може да бъде причина за настъпване на инцидента. "Проблем с тях има, но машините не стигат до злополучния участък - те отдавна са направили обратен завой и са тръгнали към Перник", сподели Илиев.

Относно еластичните огради експертът разкри, че те трудно могат да удържат тежкотоварни автомобили. "Мантинелата завършва челно срещу посоката на движение с "рибена опашка", а трябва да бъде поставена буферна мантинела, за да обира кинетичната енергия. Иначе ограждението влиза в МПС-то и се получава разрязване", разкри автоекспертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.