Там, където носенето на маска вече е задължително за възрастните, това вече ще важи за всички деца над 6-годишна възраст

Белгия въвежда задължително носене на маски за децата над 6-годишна възраст, затваря детските градини и началните училища от 20 декември и преминава към смесен режим на обучение в средните училища, за да се пребори с вълната от коронавируса, която натовари болниците до краен предел, съобщава "Политико".

Консултативният комитет, отговарящ за политиките за управление на пандемията, се събра за трети път в рамките на три седмици, след като белгийските болници, препълнени с пациенти с COVID-19, временно преустановиха всякакво неспешно лечение. Министър-председателят Александър Де Кро, който говори след заседанието, нарече ситуацията "нетърпима".

Подготвят нови ограничения в Белгия заради Омикрон

Там, където носенето на маска вече е задължително за възрастните, това вече ще важи за всички деца над 6-годишна възраст, включително в училище. Детските градини и началните училища ще бъдат затворени от 20 декември - с няколко дни по-рано от предвиденото за празниците в края на годината.

Средните училища ще преминат към хибриден график, като изпитите ще се провеждат лично. Обучението в клас ще бъде преустановено, ако двама или повече ученици са заразени с вируса. Родителите също се насърчават да проверяват редовно децата си у дома.

Въпреки по-ранния призив на експертната консултативна група за по-ранно затваряне на хотелиерския бранш - в 20:00 ч., ресторантите, баровете и хотелите ще продължат да имат право да работят до 23:00 ч.

Разследват медици в Белгия и Франция за издаване на фалшиви сертификати за COVID

От събота ще бъде забранено провеждането на обществени мероприятия на закрито, на които се събират повече от 4000 души. Събитията на закрито с до 200 души могат да продължат от понеделник, стига всички да са седнали и с маски. За събития, на които присъстват повече от 50 души, гостите ще трябва да покажат валиден сертификат за COVID, който показва, че притежателят му е ваксиниран, възстановен или има отрицателен тест за COVID-19. Работата от разстояние ще продължи, като присъствието на място ще бъде максимум един ден седмично.

Забраняват се всички събирания на закрито, с изключение на сватби, погребения, спортни събития и частни мероприятия у дома. Разрешени са спортни състезания на закрито без публика. Макар че комисията не препоръча да се възстановят т.нар. балони, тя посъветва да се ограничат социалните контакти и да се използват комплекти за домашно тестване. Няма ясни ограничения за публичните събития на открито, като Комитетът заявява, че организаторите на събитията са отговорни за контрола на тълпата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС