Хората, облагодетелствали се от фалшивите сертификати, също ще бъдат разследвани

Лекар в Белгия е заподозрян за издаване на около 2000 фалшиви сертификата за ваксинация срещу COVID-19 , предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

Регионалният здравен министър на Валония Кристи Мореал заяви, че измамите са широко разпространени в района, а вероятно ги има и в други части на Белгия. Тя каза, че фалшификациите са злоупотреба с доверието по отношение на тези хора, които са решили да се ваксинират, и всички лекари, които работят във ваксинационни центрове.

Разследване на здравните власти във Валония е разкрило измамите, след като са били установени несъответствия в датата и мястото, посочени в издадените от лекаря сертификати. Въпросните сертификати са обявени за невалидни, а лекарят ще бъде съден за фалшифициране и измама и може да бъде наказан със затвор, съобщи телевизия Ел Ен 24.

Хората, облагодетелствали се от фалшивите сертификати, също ще бъдат разследвани.
Миналата седмица властите в Белгия обявиха, че възнамеряват да затегнат ограниченията на фона на увеличение на случаите на коронавирус. Близо 35 000 души излязоха да протестират в Брюксел срещу мерките, а демонстрациите бяха съпроводени с насилие.

Същевременно в съседна Франция лекар от района на Париж е заподозрян, че е продал най-малко 220 фалшиви здравни пропуска на цена от 1000 евро за брой, предаде Франс прес.

Медикът бе арестуван, както и негови предполагаеми съучастници и двайсетина купувачи на фалшивия документ.

Прокуратурата в Атина разследва медици за фалшиви сертификати

Лекарят, който е на 56 години, е имал кабинет в Жоанвил-Льо-Пон, югоизточно от Париж. При претърсването на обекта разследващите са конфискували фалшиви здравни пропуски и фалшиви удостоверения за Пи Си Ар тестове. Запорирани са петнайсетина банкови сметки на медика, в които е имало хиляди евро. Наложен е запор и върху вилата на лекаря, оценена на 600 000 евро. Лекарят е заподозрян и за други измами, в това число и ощетили системата за социална сигурност. Предполагаемите му съучастници са съпругата на медика и мъж на 49 години.

СЗО: Задължителната ваксинация трябва да бъде крайна мярка

Според полицейски източник в страната е рядкост лекар да продава фалшификати. Обикновено схемите за фалшиви COVID сертификати са разработвани от хора във ваксинационните центрове и от киберпирати.

Ще анулира ли Гърция българските зелени сертификати

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА