ЕРТ разказа за схема с фалшиви COVID паспорти, издавани у нас

Фалшиви български COVID сертификати се продават срещу 300 евро в Гърция. За такава схема разказва репортаж на гръцката държавна телевизия ЕРТ. По думите на човек, който е вероятен посредник, в южната ни съседка са разпространени хиляди фалшиви здравни паспорти, отпечатани в България.

Здравният сертификат действа, смятат от МЗ, но болниците продължават да се задъхват (ОБЗОР)

Оперативният представител на престъпната група, с когото разговаря журналистката, потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да придобият такъв сертификат от България, без да се ваксинират. В рамките на 15 минути обяснява каква е цялата схема и как се случва всичко.

Кореспондентът на NOVA в Гърция Бойка Атанасова обясни, че в момента зелените сертификати от България се гледат под лупа. Коментира се вероятността южната ни съседка едностранно да ги анулира. Съдебната власт, в сътрудничество с министерствата на вътрешните работи и здравеопазването, разглеждат всеки постъпил сигнал. Оплакванията са многобройни.

Променят правилата за зеления сертификат у нас

Към момента по случая няма посочена конкретика, не са ясни и имената на издавалите фалшивите документи. Има само свидетелско показание на човека, които твърди, че е един от хората, убеждавали гръцки граждани, че може да получат такъв сертификат. Той уреждал пътуването до България.

„Аз не издавам сертификати директно. Става дума за трафик от България. Отиваш там, дават ти сертификат, проверяваш името си и го подготвят. Виждаш дали всичко е наред, плащаш и си тръгваш. От мига, в който отиваш, за 15 минути си готов. Струва 300 евро. Аз знам за над 100 сертификата за три месеца. Каналът е български, просто тук имат хора, които ги познавам, аз ги изпращам в София. Мисля, че са хиляди издадените сертификати в България”, казва пред журналистката той.

Хванаха пристигащ от България германец с фалшив зелен сертификат

Схемата, обяснява кореспондентът ни, не действа само в Северна Гърция, а се е разпростряла в цялата страна. Другото, което става ясно от репортажа, е, че българските сертификати се разпространяват и в цяла Европа, твърди мъжът.

Българската прокуратура, заедно с държавното обвинение в Гърция, са започнали издирвателни действия след изнесените твърдения в репортажа.  

На този фон от утре в Гърция започват да действат нови COVID мерки, а 8 000 полицаи ще следят за тяхното спазване.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.