В 15 европейски страни има и потвърдени случаи на варианта Омикрон

Европа премина прага от 75 милиона случая на коронавирусна зараза от началото на пандемията, предаде Ройтерс. Сега в 15 европейски страни има и потвърдени случаи на варианта Омикрон. Но и преди откриването на Омикрон Европа си беше епицентърът на пандемията.

СЗО ПРЕДУПРЕДИ: Светът да се готви за скок на броя на заразените

Източна Европа има 33 процентен дял от съобщените случаи на зараза и около 53 процента от общия брой на смъртните случаи в Европа. Досега Обединеното кралство е с най-голям брой случаи на зараза на континента, следвано от Русия, Франция и Германия.

През втората половина на настоящата година темпото на разпространението на заразата се е ускорило в Европа спрямо първата половина на годината. Само за 136 дни континентът е преминал от 50 милиона случая на зараза на 75 милиона случая на зараза. Преди това бяха нужни 194 дни, за да нараснат случаите от 25 милиона на 50 милиона, а първите 25 милиона бяха натрупани за 350 дни.

Учени: Омикрон е с по-кратък инкубационен период

За да се справят с увеличаването на случаите, някои европейски страни отново въведоха ограничения, а Австрия въведе и пълен локдаун. Нидерландия обяви частичен локдаун. Рестрикции за неваксинираните бяха въведени в Германия, Словакия и Чехия.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.