Те са недоволни от нов закон, приет от парламента

Хиляди блокираха основната магистрала, която влиза в Белград. Протестът беше заради нов закон, който беше приет в парламента. Той прави по-лесно отчуждаването на земя от държавата. Еколози, активисти и политици твърдят, че законът е приет, за да обслужи големи компании от Китай и Австралия. Те искат да разработват мини за добив на метали и други полезни изкопаеми. Недоволство имаше и срещу друг закон. Той прави провеждането на референдуми и превръщането им в закони по-трудно. Протестите идват четири месеца преди изборите две в едно за парламент и президент.

Снимка: БГНЕС

„След днешния протест, управляващите в Сърбия, които и да са те, трябва да знаят - не може да се отчуждава земята на хората, да се отнема водата и да се трови въздухът”, посочи организаторът на протеста Александър Йованович.

„Гледах видео от Испания, от Индия, от Нова Гвиеня дори. Там, където тези компании са направили мини, природата е абсолютно унищожена. Ясно е какво ще стане и тук”, каза протестиращият Милан Джелатович.

Снимка: БГНЕС
 
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.