Бежанците на остров Лесбос посрещнаха главата на Римокатолическата църква като герой

Бежанците на остров Лесбос посрещнаха папа Франциск като герой. Те поздравяваха и прегръщаха водача на католическата църква, който е на посещение в Кипър и Гърция.

Папата специално подчерта, че иска да се срещне с хората в лагера, който се превърна в нарицателно за тежките условия, при които живеят мигрантите. Франциск обеща да им помогне с каквото може.

Папата призова политиците да не използват бедните и страдащи хора като инструменти за манипулиране на общественото мнение. При миналото си посещение на острова, през 2016-та години, папа Франциск взе със себе си 12 бежанци от Сирия във Ватикана. Той каза, че, за съжаление, в изминалите 5 години, нищо в лагера не се е подобрило.

Папа Франциск пристигна на посещение в Гърция

"Лесно е да манипулираш общественото мнение, като използваш страховете на хората. Но същевременно не говорим със същия ентусиазъм как най-бедните биват експлоатирани. Не говорим за добре финансираните войни и икономически сделки, за които плащат хората. Не говорим за тайните сделки с оръжие и огромните печалби, които се правят от тях. Те трябва да бъдат атакувани, а не бедните хора, които плащат последиците от тях и същевременно са използвани за политическа пропаганда", заяви папа Франциск.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.