Предстои да бъдат проведени клинични изследвания

Дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания. Това става ясно от съобщение в сайта на учебното заведение.

Учените са направили експерименти със слюнка на заразени с ковид хора, добавяйки в опитните образц,и отгледани в лабораторни условия, протеини ACE2, съдържащи се в дъвката. Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите.

„Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора”, отбеляза ръководителят на изследването Хенри Даниел. Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.

Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС