То действа чрез потискане на опасната свръхреакция на имунната система "цитокинова буря"

Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши лечението на артрит с тоцилизумаб да се използва при пациенти, хоспитализирани с тежки случаи на COVID-19, като заяви, че то намалява риска от смърт.

Противовъзпалителното лекарство, произведено от швейцарския фармацевтичен гигант Roche, трябва да се използва със стероиди при критично болни пациенти, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Световната здравна организация и Съединените щати вече одобриха лечението, продавано от Roche като RoActemra в Европа.

Български лекар: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

ЕМА препоръча разширяване на употребата на тоцилизумаб, така че да включва лечение на възрастни с COVID-19, които получават "системно" лечение със стероиди и се нуждаят от допълнителен кислород или механична вентилация. Сега Европейската комисия трябва официално да одобри препоръката на базирания в Амстердам контролен орган.

Одобрен преди това за лечение на артрит при възрастни и деца, тоцилизумаб действа чрез потискане на опасната свръхреакция на имунната система на коронавируса "цитокинова буря".

САЩ купува лекарство за COVID-19 за над 5 милиарда долара

При изследване на повече от 4000 пациенти с тежка форма на COVID-19 е установено, че лекарството, което се прилага интравенозно или чрез инжектиране, намалява риска от смърт и продължителността на престоя в болница, заяви ЕМА. Но то трябва да се прилага заедно с кортикостероиди, тъй като "не може да се изключи увеличаване на смъртността", ако се използва без тях, допълва тя.

Одобрението допълва инструментариума на 27-те страни членки на ЕС за борба с Covid, който вече включва четири ваксини, две лечения с антитела, включително Regeneron на Roche, и зелена светлина за спешна употреба на хапчето срещу COVID на Merck.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС