Вашингтон и Киев твърдят, че Москва е съсредоточила войски близо до границите на Украйна и обвиняват Русия, че планира инвазия

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се консултира с европейските си съюзници преди разговора си с руския си колега Владимир Путин във вторник, а след него ще информира президента на Украйна, съобщи високопоставен служител на Белия дом.

"Преди този разговор президентът ще разговаря по-късно днес с ключови европейски съюзници, за да координира посланието си", заяви служителят, като добави, че държавният секретар Антъни Блинкен ще разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски преди видеоразговора, а Байдън ще направи това през следващите дни.

Високопоставен служител на Белия дом заяви, че Вашингтон ще даде "положителен отговор" на евентуално искане от страна на съюзниците за засилване на военното присъствие в Източна Европа в случай на руска атака срещу Украйна.

Байдън: Няма да приема червените линии на Москва

Вашингтон и Киев твърдят, че Москва е съсредоточила войски близо до границите на Украйна и обвиняват Русия, че планира инвазия.

Байдън заяви в петък, че ще направи така, че на Русия да ѝ бъде "много, много трудно" да направи това.

Москва отрича да има войнствени намерения и обвинява Запада в провокации, особено с военните учения в Черно море, което тя смята за част от своята сфера на влияние.
На фона на нарастващото напрежение двамата лидери трябва да проведат видеоразговор във вторник.

Байдън се разкашля на пресконференция, журналисти се притесниха за здравето му

Ключов въпрос, който виси над разговорите, е дали Путин може действително да започне трансгранична офанзива, или използва войските, за да окаже натиск върху Байдън за гаранции, че бившата съветска Украйна никога няма да се превърне в плацдарм на НАТО.

По-рано днес Кремъл заяви, че Москва не очаква "пробив" от разговора.

Байдън и Путин трябва да изложат на показ и други различия - от суровото отношение на Русия към дисидентите до присъствието на хакери, които искат откуп на руска територия, и подкрепата на Москва за репресивния режим в Сирия. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.