Планира се това да стане от 13 декември, за неваксинираните ограниченията ще продължат да действат

Властите във Виена ще започнат от 13 декември постепенно да излизат от локдауна като свалят ограниченията за излизане от къщи за ваксинирани срещу COVID. Планира се от 20 декември през деня да работят заведенията за обществено хранене за ваксинирани и преболедували, а нощните заведения ще продължават да бъдат затворени.

Това съобщи днес кметът на Виена Михаел Лудвиг след края на заседанието на оперативния щаб по въпроса за излизането на провинция Виена от локдауна.

По-рано новоназначеният канцлер Карл Нехамер обяви началото на постепенно излизане от националния локдаун от 13 декември, както се планираше първоначално при въвеждането на ограниченията.

„Договорихме се, че ограниченията за излизане от къщи за ваксинирани трябва да приключат на 13 декември. Всичко, което ви съобщавам в момента, искам да обсъдя утре с членовете на правителството и ръководителите на останалите региони, за да вземем окончателно решение“, каза Лудвиг на пресконференция във Виена.

От 13 декември при спазването на строги изисквания ще започнат да отварят търговските центрове, салоните за красота, масажи и маникюр, спа центровете, културните институции и други. Планира се да бъдат отворени коледните базари, които също бяха принудени да не работят заради локдауна. Павилионите за храни и напитки на тези базари ще бъдат отворени едва от 20 декември.

Също от 20 декември се планира да заработят гастрономиите и хотелиерския бизнес при спазването на определени условия – само за ваксинирани и преболедували, подчерта градоначалникът. Нощните питейни заведения във Виена остават затворени.

За неваксинираните ограниченията ще продължат да действат. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС