Според здравните власти четвъртата вълна на пандемията е пречупена

След консултации с всички представени в парламента партии, с ръководителите на провинциите и с водещи експерти в страната, федералният канцлер Карл Нехамер обяви отмяна на локдауна за ваксинираните и оздравелите в цяла Австрия, считано от 12 декември. Обещаният срок е спазен благодарение на спада на новозаразените, заяви Нехамер. Но това е само кратка почивка, подчерта канцлерът, защото вирусът продължава да се разпространява, неваксинираните остават в локдаун и науката предлага решението - ваксиниране на всички, които все още не са го направили.

Ще се предприемат стъпки на отваряне, но при спазване на строги правила. В тази фаза хората ще се възстановят психически от наложения локдаун, като основната задача на отговорните лица е да не допуснат ново повишаване на заразените. Правителството е решило да се наложат минимални изисквания, които провинциите могат да затягат в зависимост от пандемичната ситуация.

Франция въвежда нови мерки срещу COVID-19

Валидните за цяла Австрия правила разрешават на провинциите да отворят за ваксинирани и оздравели всички сектори - търговия, услуги, заведения за хранене, туризъм, култура и спорт - изключение правят нощните заведения и дискотеките и баровете в ски-курортите, но при спазване на предпазни мерки. Задължително е носенето на маска от типа ФФП2. Маските се свалят само след сядане в заведение или непосредствено упражняване на спорт в зала. В театри, концертни зали и на други мероприятия без правостоящи и със строго определени места, е разрешено присъствие на максимум 2000 души.

Отделните провинции могат да определят по-строги от общонационалните мерки. Затова докато в Бургенланд, Тирол, Каринтия и Форарлберг всички сектори отварят от 12 декември, в Долна Австрия, Залцбург, Горна Австрия и Щирия това ще стане на 17 декември, а във Виена - на 20 декември.

Европа премина прага от 75 милиона заразени с COVID-19

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн съобщи, че е пречупена четвъртата вълна на заразата. Той призова гражданите да не изчакват влизането в сила на закона за задължителна ваксинация и едва тогава да се решат да се ваксиниррат. Всички, които все още не са направили това, ще получат през идните седмици официално писмо с час за поставяне на ваксина, апелът е този час да се спази. Министърът се обърна и към опозиционната Австрийска партия на свободата да престане със своите антиваксърски действия.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА