"Обявяваме нулева толерантност към корупцията", категоричен бе кандидат-премиерът

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" и кандидат за премиер Кирил Петков върна на президента Румен Радев изпълнен мандат за съставяне на кабинет. Часове след срещата на "Дондуков" 2 в събота сутринта той представи кандидат-министрите от проектокабинета си.

СНИМКИ НА КАНДИДАТ-МИНИСТРИТЕ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

"Всички заедно, като един отбор, имаме общи задачи. Обявяваме нулева толерантност към корупцията. Надяваме се, че в понеделник ще получим подкрепата на парламента", заяви Кирил Петков. И отново очертва приоритетите в работата на бъдещото правителство - реформи в съдебната система, промени, свързани с КПКОНПИ, овладяване на цената на тока, справяне с COVID кризата и повишаване нивото на ваксинацията.

Петков даде разяснения и по отношение на структурата на МС. Министрите ще назначават заместниците си и така отговорността "не може да бъде размита". "Ще се даде истинска сила на регулаторите, така че всеки министър да е сигурен, че ще бъде под техния надзор. Споразумяхме се и за това председателите на комисиите в НС да не бъдат от същата квота, от която е съответният министър. Пропорцията при областните управители ще бъде запазена такава, каквато е тя между партиите в парламента", поясни кандидат-премиерът.

Той подчерта, че въпреки увеличението на броя на министерствата, този на служителите в администрацията няма да се променя. Петков допълни, че евентуални бъдещи кадрови промени в държавните структури ще бъдат прозрачно обявявани.

Ето и кратките биографии на кандидат-министрите:

Кирил Петков - министър-председател

Kирил Петков е роден на 17 април 1980 г. в Пловдив. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет,  където води курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. 

Като предприемач, Петков развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск.  Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развитието на клъстерни стратегии.

Работил е за "Макайн Груп" - 6-милиардна компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа. През 2018 г. Петков и неговият баща организират спасителната операция за Боян Петров в Хималаите. Кирил Петков е семеен, с три деца.

Асен Василев -  заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в родния си град. След това е приет да учи „Икономика“ в Харвардския университет. После специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

Съосновател и президент е на „Евърбред“ – компания за ценообразуване на самолетни билети. Тя е частично финансирана от „Националния фонд за научни разработки на Сингапур“ и от първия инвеститор в „Скайп”.

Василев е съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и към Центъра за стратегии и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („Харвард Бизнес Скул“).

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Монитор Груп“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в отраслите на телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев.

На 19 септември 2021 г., заедно с Кирил Петков и Даниел Лорер, представя новия политически проект „Продължаваме Промяната“.

Бойко Рашков - министър на вътрешните работи

Бойко Рашков е роден на 28 септември 1954 г. в благоевградското село Огняново. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. От 1980 г. до 1981 г. е стажант-съдия в СГС. След това, в продължение на 11 години, работи като следовател в Районната следствена служба в София, от 1992 г. е зам.-директор на НСС, а от 1995-а до 2001 г. - директор на НСС, до 2001 г.

След това е избран за народен представител в 39-о Народно събрание от Българска социалистическа партия, където е и член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред - до 2005 г.

В следващите три години работи като ръководител на отдел в НСС.

В периода януари 2008 г. - май 2009 г. е заместник-министър на правосъдието.

От юни 2009 г. до ноември 2009 г. е избран от Народното събрание за председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства.

 

 

От 2009 г. до 2013 г. отново е следовател в НСС.

От 27.12.2013 г. е избран от Народното събрание за председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства, длъжност с 5-годишен мандат, която изпълнява до декември 2018 г.

Наред с това, развива и активна научна дейност в Юридическия факултет при УНСС, където от 2012 г. е доцент по наказателно-процесуално право. В същия факултет е избран за ръководител на катедра „Наказателно-правни науки“.

От 12 май 2021 г. е служебен министър на вътрешните работи и заместник министър-председател в кабинетите на Стефан Янев.

Владее френски и руски език.

Николай Денков – министър на образованието и науката

Акад. Николай Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. През 1980 г. завършва Националната природо-математическа гимназия в София. През 1987 г. се дипломира като магистър във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, а от 2008 г. -професор по физико-химия в университета. От 2008 до 2015 г. е ръководител на катедра „Инженерна химия” и директор на магистърска програма „Дисперсни системи в химичните технологии” във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. От 2007 г. е доктор на химическите науки. Специализира в Япония и в Университета в Упсала, Швеция. Работи като водещ учен в изследователските институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция).

Автор е на над 130 научни публикации и е ръководител на над 40 международни научни и научно-приложни проекти с външно финансиране. Участва в управляващите комитети на три европейски научни мрежи. Владее английски и руски език.

През октомври 2021 г. е избран за академик на БАН. Член е на работни групи към Министерството на образованието и науката и Министерския съвет през 2012 и 2013 г.

От август 2014 г. до април 2016 г. е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове. От 27 януари до 4 май 2017 г. е служебен министър на образованието и науката. Същият пост заема и от 12 май 2021 г. до момента.

Носител е на Голямата награда „Питагор“ на МОН за високи научни постижения (2010 г.); Почетния знак със синя лента на СУ „Св. Климент Охридски“ (2013 г.); Голямата награда на СУ за високи научни постижения (2016 г.).

Асена Сербезова – министър на здравеопазването

Доц. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет, МУ-София през 1996 г. и защитава докторска дисертация в областта на социалната медицина и организация на здравеопазването и фармацията през 2007 г. Магистър е по здравен мениджмънт и обществено здраве (Медицински университет-София) и магистър по здравна политика и фармакоикономика (Университета по мениджмънт в Барселона, Испания). Има признати специалности по клинична фармация; организация и икономика на фармацевтичното производство и организация и икономика на дистрибуторската и аптечната практика.

Доц. Сербезова преподава фармакоикономика, управление на качеството във фармацевтичната индустрия, социална фармация и медицински изделия. Автор и съавтор е на повече от 150 публикации в научни списания в областта на научните й интереси. Председател на Комисията по качество на Българския Фармацевтичен Съюз (2007-2010 г.) и заместник-председател на същия за периода 2010-2013 г. От юли 2014 г. доц. Сербезова е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата. От февруари миналата година оглавява Българския фармацевтичен съюз.

Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 г. в София. Завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. През годините работи и живее в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Говори английски, иврит, френски, руски и немски език. Женен, с 3 деца. Утвърждава се като инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит.

От 1995 г. до 1998 г. участва в младежкото движение на социалистическата партия в Израел. Създава и собствено такова през студентските си години.

През 1999 г. в Париж Даниел Лорер основава първия си стартъп FranceBusinessPlus, който впоследствие е продаден успешно. Работи като IT експерт в израелската хай-тек компания Mercury Interactive, която през 2006 г. Hewlett-Packard купува за 4.5 милиарда долара. След продажбата, Даниел Лорер става един от създателите на Optiim - хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул. Сред клиентите на компанията са банки и телекоми в Англия, Турция, Близкия Изток и Африка. През 2016 Optiim е продадена на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 г. Лорер става един от основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures -  фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Занимава се с оценка на нови фирми и контрол на изпълнението на бизнес планове. Фондът инвестира предимно в български технологични компании, заедно с американски и европейски фондове. Лорер напуска управлението през септември 2021 г.

Член е на Управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“. Освобождава поста през септември 2021 г. Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийският университет „Св. Климент Охридски”, заедно с Кирил Петков и Асен Василев.

Калина Константинова - вицепремиер по ефективно управление

Калина Константинова завършва икономика в Колежа „Бард” в Ню Йорк и магистърска степен по „Устойчиво развитие” в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания.

Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Семейна е, с едно дете.

Корнелия Нинова - вицепремиер, министър на икономиката и индустрията

Корнелия Петрова Нинова е народен представител от парламентарната група на БСП. Председател е на БСП от 8 май 2016 г.

Родена е на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, област Враца. Завършва с пълно отличие Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в София. Дипломира се в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ отново с пълно отличие. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба. В периода март-август 1997 г. е юрисконсулт на БТК.

 През 2003 г. Нинова става член на БСП. На 8 май 2016 г. е избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков.

На 16 ноември тази година подава оставка като председател на БСП.

Борислав Сандов - заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите

Борислав Сандов е български еколог, политик и народен представител в 45-ото и 46-тото Народно събрание. Член е на политическия съвет на обединение „Демократична България”.

Съучредител е на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател в продължение на три години. Сандов е известен с водещата си дейност по редица природоопазващи кампании, сред които за опазването на Иракли, забраната на ГМО в храните, мораториума върху шистовия газ и спазването на законите в Национален парк Пирин. В края на 2015 г. е избран за съпредседател на Балканските Зелени. 

Борислав Сандов е роден през 1982 г. в Мадан. Завършва гимназия по туризъм в Смолян, след което завършва бакалавър по „География” и магистратура по „Управление на хидроклиматичните ресурси” в Софийски университет. По време на висшето си образование е избран в Студентски съвет, където става заместник-председател. В тази си роля, заедно с колеги, учредява Университетски клуб за екология и устойчиво развитие „UNECO“.

Сандов е Координатор за Коалиция за климата – България и Координатор на кампаниите за Фондация за околна среда и земеделие.

На изборите на 4 април 2021 г. е избран като депутат в 45-тото Народно събрание от коалиция „Демократична България" от 25 МИР София. На изборите на 11 юли 2021 г. е избран като депутат в 46-тото Народно събрание от коалиция „Демократична България“, отново от същия многомандатен избирателен район.

На изборите на 14 ноември 2021 отново е кандидат за народен представител - като водач на коалиция „Демократична България" в 12 МИР Монтана, но там коалицията не печели мандат. Сандов също така е втори в листата на „Демократична България" в 25 МИР София, където партията печели два мандата, но Александър Симидчиев има повече преференции от него и става депутат.

Стефан Янев - министър на отбраната

Стефан Динчев Янев е служебен министър-председател от 12 май 2021 г. Той е офицер, бригаден генерал и е бил служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната през 2017 г.

Роден е на 1 март 1960 г. в пловдивското село Поповица. До 1983 г. учи във Висшето народно военно-артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен. Бил е командир на артилерийски взвод и батарея. Между 1991 и 1993 г. завършва Военната академия в София.

Командир е на реактивен дивизион в четвърти армейски артилерийски полк в Асеновград (1993 – 1996). Между 1996 и 1998 г. е старши експерт в Управление „Международно сътрудничество“ на Министерство на отбраната. Работил е като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия (1998 – 2000). От 2000 до 2001 г. е старши помощник-началник в Управление „Стратегическо планиране“ на Генералния щаб на българската армия. Между 2001 и 2002 г. е държавен експерт в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната. След това до 2004 г. е началник на отдел в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната.

Завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ (2004 – 2005). В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. От 2007 и 2010 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика“ към Министерството на отбраната.

На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал. На 3 май 2010 г. е назначен за директор на дирекция „Отбранителна политика“, считано от 25 май 2010 г. На 24 февруари 2011 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика“. От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ.

От 2 май 2014 г. Янев е началник на Националния военен университет „Васил Левски“. На 9 юни 2014 г. е освободен от длъжността си и от военна служба. От 27 януари до 4 май 2017 г. е вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, а впоследствие е секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Надежда Йорданова - министър на правосъдието

Надежда Йорданова е народен представител в 46-ото Народно събрание, избрана от листата на „Демократична България” в софийския 23-и МИР. Тя е зам.-председател на парламентарната група на „Демократчна България”. Председател е на анкетната парламентарна комисия „Магнитски” и зам.-председател на постоянната комисия по конституционни и правни въпроси.

Йорданова е юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Каузата, за която тя работи от над 15 години е България да има модерна публична администрация, в услуга на гражданите. Надежда вярва, че обществото ни има нужда от надеждни и устойчиви институции, за да просперира, става ясно от биографичната справка на сайта на „Демократчна България”.

Тя е съавтор на законопроектите за електронно гласуване и гласуване по пощата, предложени от „Демократична България” още през 2018 г., както и на законопроекта за видеонаблюдение при преброяване на вота. Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един син.

В 45-ото Народно събрание Надежда Йорданова беше заместник председател на парламентарната група на „Демократична България” и член на Комисията по правни въпроси.

Теодора Генчовска - министър на външните работи

Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, Генчовска е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата й стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива и достига до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз” в Министерството на отбраната. Участвала е в срещи на върха на Алианса в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 години е.

Николай Събев - министър на транспорта и съобщенията

Николай Събев е роден през 1960 г. в Русе. Той е мажоритарен собственик в куриерската компания „Еконт експрес" и спедиторската „Еконт транс". Влиза в частния сектор през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване".

Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището". Има и още едно висше образование, което е завършил през 90-те години в УНСС, специалност „Икономика и управление на транспорта".

Събев беше един от първите кандидат-депутати на новата формация "Продължаваме Промяната", които Кирил Петков обяви.

Гроздан Караджов - министър на регионалното развитие

Според биографичната справка на неговия сайт grozdankaradjov.bg, той е завършил Първа английска езикова гимназия в София и специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Професионалната му кариера започва във фондация "Отворено общество" - София, където последователно заема длъжностите "програмен координатор", "главен секретар" и "програмен директор". В периода 1996 - 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 - 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

Атанас Атанасов - министър на културата

31-годишният Атанас Атанасов е роден в Хасково. Завършил е езиковата гимназия в родния си град. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от Whitman College (САЩ), където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск. Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон, като освен артист пред камерата и на сцената, се изявява и като продуцент на документално кино.

Тренира тенис от 8-годишна възраст, като на 14 г. става републикански отборен шампион на двойки, заедно с Григор Димитров.

Продуцент е и на ежегоден фестивал под мотото "Отключено". През 2019 г. той става част и от проект по линия на културната столица Пловдив 2019. Организирана е "работилница за влогъри", както и "ателиета по актьорско майсторство, които ще бъдат ръководени от професор, работил на Бродуей, концерти, един от които е на групата с българско участие „Блато-злато“ от Ню Орлиънс – изпълнители на наш фолклор". 

Радостин Василев - министър на младежта и спорта 

Радостин Василев е юрист, завършил "Право" в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво.

Той осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като FIFA и UEFA при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Александър Николов - министър на енергетиката 

Според справка на сайта на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. Владее английски език.

Георги Гьоков - министър на труда и социалната политика

Георги Янчев Гьоков е български политик. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 42-рото Народно събрание. Роден е на 13 декември 1961 година. Завършва специалност „Инженерство“ в Техническия университет, Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора.

На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител в 42-рото НС от листата на Коалиция за България във 27-и МИР Стара Загора.

Христо Проданов - министър на туризма

Христо Танчев Проданов е роден на 24 март 1977 в Панагюрище. По професия е икономист; инженер. Владее английски и руски. Част е от Българската социалистическа партия и е член на Народното събрание на България от 2017 г.

Иван Иванов - министър на земеделието

Иван Иванов е роден на 13 август 1975 г. в Шумен. Завършил е висше образование със специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, висше образование със специалност „Право“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Има научнообразователна степен „Доктор на историческите науки“ от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Иванов е два мандата общински съветник от групата на БСП в ОС в Шумен, както и народен представител в 42-рото и 43-тото Народно събрание от групата на БСП „Лява България“. Адвокат е в Шуменската адвокатска колегия. Владее английски, немски и руски език. 

Божидар Божанов - министър на електронното управление

Божидар Божанов е IT експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа. Завършил е "Голдсмитс колидж", част от Лондонския университет. Бил е част от групата на IT експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление. 

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.