Народните представители се събраха на редовно заседание

Две искания за депутатски оставки разгледаха и приеха народните представители днес. Яна Балникова и Лена Бориславова от „Продължаваме Промяната” са депозирали оставките си, които бяха приети след гласуване. По информация на NOVA Бориславова ще бъде говорител на Министерския съвет. Преди дни Велико Минков също заяви, че иска да напусне Народното събрание.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Бориславова подава заявка и като председател на временната комисия за изготвяне на правилник на НС. На нейно място е предложен Настимир Ананиев. Това предизвика реакцията на ГЕРБ и ДПС. Александър Ненков попита защо за председател на комисията е предложен човек с малък парламентарен опит и без юридическо образование. Хасан Адемов обаче отправи дуплика.

„Ананиев има достатъчно парламентарен опит и то заради вас, от ГЕРБ. Вие го направихте председател на транспортната комисия в НС и затова транспортът в страната е на този хал”, посочи депутатът от ДПС.

От ДБ обясниха, че ставало въпрос за малък брой промени, с които Ананиев можел да се справи. И сложиха точка на спора. След гласуване предложението беше прието.

 

На мястото на Кирил Петков ще застане Венцислава Любенова. Александра Корчева пък ще заеме позицията на Калина Константинова. Още четирима депутати от коалицията влизат в парламента. Това са Ивайло Стайков, който ще заема мястото на Асен Василев, Младен Запрянов влиза вместо Атанас Атанасов, Елин Димитров сяда в стола на Даниел Лорер, а Галин Иванов замества Николай Събев.

Размествания има и в другите парламентарни групи – новият председател на ПГ на БСП е Георги Свиленски. Четирима нови от левицата също влизат в парламента - Емил Георгиев, Момчил Ненов, Благовест Кирилов и Иван Ганчев.

Депутати стават и Венцислав Петков от ИТН, който влиза на мястото на Радостин Василев, както и Васил Сашкев от ДБ, който е вместо Божидар Божанов. Новите депутати положиха клетва.

Депутатите ще продължат и работата си по правилника за дейността на парламента.  Като трета точка в седмичния дневен ред беше заложено създаването на временна комисия по въпросите с енергийната криза. По предложение на Свиленски точката ще се разглежда днес, а не в четвъртък, както беше заложено предварително.

 

 

Предложението доведе до остра реакция от страна на ГЕРБ. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че енергийна криза има тогава, когато не могат да се покриват доставките за ток. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов пък попита защо ще се обсъжда създаването на комисия за кризата с тока, а не било заложено създаването на такава за COVID кризата.

В проекта за решение за създаване на временна комисия за енергийната криза е записано да се създаде комисия, включваща по двама представители от всички партии. Тя ще е със срок от месец и трябва да потърси решение за справяне с високите цени на тока.

 

Очаква се да има редовен председателски съвет преди заседанието. На него може да бъде повдигната темата в НС да се влиза само със зелен сертификат. Това бе предложение на Кирил Петков. Към този момент няма решение.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.