Това стана на извънредно заседание

Енергийната комисия в парламента се събра извънредно, за да обмисли как да промени мораториума върху цените на тока, парното и водата, който беше приет със задна дата. От БСП дадоха предложение мораториумът да влезе в сила от 16 декември и да е спрямо цените от юли. Освен това левицата предложи да има ограничение в самия мораториум и той да действа само 3 месеца. Предложението беше прието в комисията.

НС замрази цените на тока и парното за бита

В пленарна зала идеята за замразяването на цените беше предложена от ГЕРБ-СДС. Подкрепиха я всички парламентарни групи, без ДПС.

„Да не е със задна дата, което е лоша правна практика. Предвидимост от утре, за да не могат да се променят цените до 1 януари и с ангажимент към бизнеса, че мораториумът е временен в рамките на тримесечие. През това време в парламента, и правителството, и държавните агенции, и в диалог с фирмите, ще променим базата, така че да върнем този сектор към регулирани пазарни условия”, заяви Румен Гечев от БСП.

Може да бъде поискано прегласуване на мораториума за цената на тока

"Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва утре да се отмени. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го от загриженост. Не може парламентът да прави грешка върху грешка", заяви Рамадан Аталай в началото на заседанието. "Ще накарате данъкоплатеца да плати от джоба си над един милиард и 250 милиона", заяви още Аталай. 

"Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум трябва да се отмени. Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява волята на говорител или началник на кабинет при взето вече решение. Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика досега друг, освен министър или премиер, да коментира и да задължава парламента", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя да се отправи предупреждение към екипа на премиера Кирил Петков и специално до Лена Бориславова да не изземват различни функции по отношение на законодателния орган на България.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.