Това съобщиха от правителствената пресслужба

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на няколко министерства за догодина. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

По бюджета на Министерството на външните работи са отпуснати средства в размер на 879 757 лв. по „Политика в областта на развитието на ефективна дипломатическа служба". С приемането на постановлението ще се осигури необходимият финансов ресурс за изплащане на обезщетения по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда.

Приемането на постановлението ще даде основание за планиране в областта на човешките ресурси на базата на освобождаващите се щатни бройки от пенсионирани служители, както и за преценка на кадрите, необходими на службата в средносрочна перспектива, включително привличането на млади специалисти и висококвалифицирани експерти.

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на стойност 600 000 лв. за изплащане на обезщетения на служители придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Министерският съвет отпусна допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на земеделието за 2021 г. в размер до 3,4 млн. лв. Те ще се използват за осъществяване на административна реформа. Средствата се отпускат за изплащане на обезщетения при прекратяване на правоотношенията със служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и с такива, упражнили право на пенсия по чл. 68 и 69 от Кодекса за социално осигуряване.

6,4 млн. лева отиват за ремонт на студентски общежития

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката.

Министерството прекратява правоотношенията с 26 служители в централната администрация. Това са всички служители по служебно и трудово правоотношение, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към края на декември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но до момента продължават да работят. При пенсионирането си служителите ще получат обезщетения в зависимост от натрупания стаж в МИ. За целта правителството одобри допълнителни разходи в размер на 630 000 лв. Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.

В Министерството на икономиката предстоят и следващи действия по оптимизиране на структурата и състава на администрацията предвид т. 3 от Решението на Народното събрание за приемане на структура на Министерския съвет на Република България и разделянето на Министерството на икономиката на Министерство на икономиката и индустрията (МИИ) и Министерство на иновациите и растежа (МИР). Една от целите на промените е да се предостави възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители, които остават в министерствата. Очакванията са това да повиши ефективността и качеството на работата, отбелязват от правителствената пресслужба.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 224 200 лв. по бюджета на Министерството на енергетиката (МЕ) за 2021 г. Средствата са за изплащане на обезщетения при прекратяване на правоотношенията на всички служители по служебно и трудово правоотношение придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към 01.12.2021 г., както и на такива, упражнил право на пенсия по чл. 68 и чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.

След прекратяване на правоотношенията със служителите ще бъдат предприети действия по оптимизиране на структурата и състава на МЕ, както и ще се предостави възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители със стаж в МЕ. Очакваните резултати от приемането на Постановлението са свързани е осигуряване на възможност за оптимизация и модернизация на структурата на МЕ, което ще доведе до повишаване на ефективността и качеството на работа. Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.

Одобрени са допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на културата. Те са в размер на 80 749 лева и ще бъдат използвани за обезщетение във връзка с прекратяване на правоотношенията със служители по служебно и трудово правоотношение придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към 01.12.2021 г.  Необходимите средства ще се осигурят по бюджета на Министерството на културата, чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са в размер на 13 500 000 лв. и са предназначени за осигуряване на минимум 4 500 000 бързи антигенни тестове за диагностика на SARS-CoV-2, за целите на осъществяване на надзора на COVID-19.

Тестовете ще се използват за първоначална диагностика на лица със съмнение за коронавирусна инфекция от ЦСМП, в триажни отделения, COVID зони и други лечебни заведения, както и за изпълнение на въведеното изискване за изследване с бърз антигенен тест на не по-малко от 5% от влизащите в България лица от държави от оранжеви и червени зони.

С друго правителствено постановление по бюджета на Министерството на здравеопазването са одобрени допълнителни разходи за 2021 г. в размер на 40 000 000 лв. С допълнителните средства се предвижда да се закупят бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на ученици, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-CoV-2.

Със средствата се предвижда да се закупят около 12 500 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на учениците за няколко месеца напред.

Министерският съвет прие също така Постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г в размер на 54 000 000 лв.

Приемането на проекта на Постановление на Министерския съвет се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 31.03.2022 г. и необходимостта за преодоляване на последиците, както и да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи и по бюджета на Министерството на спорта. Те са в размер на 104 037 лева и се отпускат във връзка с прекратяване на правоотношенията със служители и с нормативното задължение на органа по назначаването да изплати полагащите се обезщетения са необходими допълнителни средства в размер на 104 037 лв.

Допълнителните средства са за изплащане на обезщетения на персонала във връзка с предстоящите структурни промени да се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.