астни железници спряха товарните превози тази сутрин заради високите цени

Шок за бизнеса. За първи път цената на тока на свободния пазар премина границата от 1000 лева за мегаватчас. Частни железници спряха товарните превози тази сутрин заради високите цени на тока. Работата им ще остане блокирана, докато цените не се нормализират.

Прогнозата за утре е също да бъдат достигани много високи цени на електроенергията, която захранва редица бизнеси и индустрията.

Междувременно, правителството одобри помощта, която ще изплаща на бизнеса заради високите цени. И към вече обявените 1 милиард и половина добави още 450 милиона лева.

При средна дневна цена на енергийната борса от 824 лева за мегаватчас и пикова от 1061 лв., вече са факт първите спирания на бизнеси. Една от най-големите частни железопътни компании в България, която се занимават с превоз на тирове чрез влакови композиции, спря работа.

„Токът е безумно скъп, нямаме по какъв начин да покрием тази загуба, която ще се натрупа, ако извършваме жп превозите. Това е бизнес, който го градим 6 години. Ако 3-4-5 дни не работим, се връщаме в първи клас, наново започваме всичко”, заяви Илиян Филипов, собственик на частна железопътна компания.

На ръба на оцеляването казват, че са и в това предприятие за металообратботка.

„При обичайна цена до юни месец до 100 лева, това е десетократно увеличение. Ние произвеждаме заготовки и отливки, чиято стойност е 3 лв. на килограм. В тези 3 лева предишната цена влияеше като 0,30 ст. Сега при десетократно увеличение на цената,  електроенергията в тази отливка е 3 лева”, обясни Славин Янакиев, ръководител на фирма за металообработка.

В опит да овладее ситуацията държавата ще даде почти 2 млрд. лв.помощ за бизнеса. Вече обявените милиард и половина плюс още 450 млн. Първите пари ще дойдат през януари

„Надяваме се със състав на КЕВР с неизтекъл мандат да можем да започнем активни действия за това какво може да се направи структурно в системата, така че да не се допускат такива пикове”, заяви Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

„Влизаме с много силна подкрепа в тази посока. Правим го по начин, по който най-малките бизнеси би трябвало да бъдат подпомогнати по най-добрия начин”, заяви премиерът Кирил Петков.

Въпреки рекордите на енергийната борса, правителството няма да променя обявените вече мерки.

„Не следва да се забравя, че в събота всъщност цената беше 320 лева за мегаватчас, не беше 800. Така че нека се започне да се приема енергийната система на първо място като нещо, което е дългосрочно и следва да бъде управлявано по този начин, а не на база много волатилни цени и отклонения в пазара”, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Дори и с обещание за компенсации,  високата цена на тока ще покачи цените за крайните потребители. Клиентите на Йордан ще се подстригват по-скъпо след нова година.

„Обезателно. Просто е немислимо”, казва Йордан Николов. През последните месеци сметките за ток в салона му са скочили 3 пъти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.