Пари за довършването му все няма

Стефановден е! Почитаме първия християнски великомъченик - свети Стефан. Във всички храмове у нас бяха отслужени тържествени литургии. В столицата вярващи се наложи да изчакат пред храма, за да почетат празника.

На Стефановден екипът на NOVA посети единствената построена част от единствения столичен храм, който ще носи името на свети Стефан. Той се строи вече второ десетилетие, а пари за довършването му все няма. Затова и хората се събират с молитвата си на доста тясно място.

Стефановден е!

Храм, изпълнен с вярващи и който често не може да събере всички. Сред тях и именичката Стоянка. „Пълно е винаги с хора, но няма къде да влезеш. В квартала няма никаква църква. Може ли вътре да има толкова народ и да няма къде да застанеш”, коментира тя.

Сега вярващите се събират в бъдещата камбанария на храма и негов вход. „Това помещение събира 30-ина човека, не повече”, каза Нейко Колев. Затова и често вярващите се изчакват пред вратата и се редуват по време на литургия. „Какво да се прави. Няма как да подминем вярата, никога. Човек вярва ли в Господ - изчаква”, добавя Колев.

Храмът на името на св. Стефан се стори вече второ десетилетие. Той трябва да обслужи столичния квартал „Стрелбище”. „Построиха се храмове в пусти места, където ходят само на големи празници и като туристическа атракция, за да свидетелстваме колко сме православни, колко сме християни, а тук - където живеят около 200 000, няма храм толкова години”, посочи свещеникът Йоан Куков от храм „Св. пмчк Стефан”.

Основните на бъдещия храм са готови. Липсват обаче средства за градежа. „Около 8 млн. лева трябват за построяването на храма, без обзавеждането му”, уточни свещеникът.

Св. Стефан е създател на първата християнска общност. Затова хората и днес му се молиха, за да им помогне да имат свой храм. „Всичко друго се прави - молове се откриват, магазини, а черквата и вярата се отстраняват. По на заден план стоят нещата”, каза Колев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.