Необходимо е координаторите по донорство да бъдат сертифицирани, смята д-р Сибила Маринова

Необходима е единна национална организация за донорството у нас. Това каза в ефира на „Пулс” д-р Сибила Маринова, началник на отделението по реанимацицията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”-Велико Търново. По думите й в момента донорските бази във всяка една болница, сами създават необходимата организация.

„Нужна е национална организация и постоянна кампания по темата за донорството. Така обществото ще се запознае и ще вземе информирано решение дали е за или против това. Важно е да се обясни на хората какво точно означава мозъчна смърт и защо е различна от комата, както и как се доказва тя. Хората трябва да знаят, че донорството е възможност част от наш близък да продължи да живее и след смъртта. За това трябва да се говори постоянно”, смята д-р Маринова.

Действащите донорски бази на територията на страната към момента са около 38, като такава има във всяка областна болница.

Младите надежди на българската медицина: Д-р Бейти Насуф и д-р Христо Милев (ВИДЕО)

„Изключително важни в целия процес са координаторите. Те трябва да притежават определени качества и да бъдат сертифицирани, както и да са запознати в детайли с процеса по донорство”, обясни началникът.

Д-р Маринова е на мнение, че е важно създаването на нормативна уредба за идентификация на пациентите с тежки мозъчни увреждания.

„Процесът минава през Спешните отделения,реанимациите. Отделните звена трябва да си комуникират”, допълва тя.

Дъщерята на д-р Маринова- Лилия Кръстева също е избрала тежкия път на медицината. Специалността, с която ще се захване обаче все още не е избрана.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.