ОТ БДЖ съобщиха за NOVA, че извършват проверка

Тема по зрителски сигнал. Пътници на БДЖ се оплакаха, че са нахапани от дървеници по време на пътуването си от Варна за София. Семейството споделя, че това се е случвало многократно.  При един от случаите дори се е стигнало до лекарска намеса, тъй като детето му e получило сериозна алергична реакция.

Бистра Панайотова и семейството ѝ пътуват с влак всеки уикенд по направлението Варна-София. Споделят, че след почти всяко нощно пътуване забелязват болезнени мехури телата си. След консултация с лекар се оказва, че са нахапани от дървеници.

„Особено детето. Не знам дали можете да си представите, включително лицето. Абсолютно цялото тяло. Ходихме дори на лекар, за да разберем дали не е някаква алергична реакция от някаква храна или от нещо друго. В крайна сметка разбрахме, че е нахапано, впоследствие установихме, че са дървеници, след като ги видяхме на живо, когато си ходеха по седалките”, обясни потърпевшата.

Последния път, когато семейството пътува, отново е нахапано от вредителите. „Почти всеки път се случва. Толкова фрапантен случай след първия не сме имали, защото тогава имахме температура два дни. Беше много голямо подуване. Детето има белези. Последният път е от преди три дни 30-и срещу 31-ви”, каза Панайотова.

ОТ БДЖ съобщиха за NOVA, че извършват проверка по случая, но са категорични, че дезинфекция на вагоните се извършва на всяка първа и последна гара, а при извънредни ситуации като тази - конкретният вагон се вади от строя на композицията за 14 дневен срок, като се третира с препарати по установения ред. Пътници споделят, че са доволни от услугата, която предлага държавната железница и не са се сблъсквали с подобен проблем.

„Специално аз не съм забелязал нито веднъж. Вагоните са чисти, отоплени. Кондукторите са учтиви”, коментира пътуващият с БДЖ Димчо Атанасов.

Бистра и семейството ѝ обаче не са забелязали до този момент да се предприемат мерки за справяне с дървениците. 

„Не съм сигурна, че карантинират вагоните. Забелязвам някаква промяна в последния месец. Качвам се във вагони, които даже миришат на белина, но последния път пак бяхме нахапани. Разбирам, че е много трудно да се отървем от дървениците, но не може да пътуваме така”, категорична е жената.  

От БДЖ обясняват, че при такива случаи е възможна и компенсация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.