Какво представлява новият щам

Все повече страни регистрират случаи на флурона - комбинация между грип и коронавирус, която обаче все още е слабо проучена. Името ѝ представлява съчетание, образувано от английските flu (грип) и coronavirus (коронавирус).

Къде има случаи на флурона

В Хърватия бе установен първи случай на флурона, потвърди началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш, цитирана от БТА.

В босненската Република Сръбска също има потвърден случай, съобщава вестник „Новости”. Състоянието на пациента, роден през 2020 г., е стабилно.

Неотдавна властите в Израел информираха, че 31-годишна бременна жена се е заразила едновременно с коронавирус и грип. Според тях това е първият официално регистриран подобен случай в света.

Според чешки медии обаче флурона е бил засечен в Чехия още през пролетта на 2020 г. Тогава в клиника лежали няколко пациенти, у които бил открит щамът, но те не сметнали заболяването за някаква сензация, защото то протичало в сравнително лека форма.

Какво е лечението

Флурона може да се лекува и вкъщи, ако симптомите са леки. Има обаче и по-тежки форми на щама, включващи бронхопневмония, миокардит и възпаление на сърдечния мускул, посочват лекарите.

Едновременното заразяване с COVID-19 и грип може да бъде „катастрофално” за имунната система. Такова мнение изразява през септември семейният лекар Ейдриън Бъроус пред CNN.

Надав Давидович, директор на Училището по обществено здраве в университета Бен-Гурион в Израел обясни, че все още няма достатъчно данни дали процентът на хоспитализация е по-висок при хората, заразени едновременно с грип и COVID-19.

Грипът и COVID-19 са респираторни заболявания и могат да причинят подобни симптоми като кашлица, хрема, възпалено гърло, треска, главоболие и умора, според Световната здравна организация (СЗО). И двете инфекции се разпространяват чрез капчици и аерозоли.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.