Разказът на пожарникарите за трагедията на АМ „Струма“ – за първи път тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Пожарникарите са хората, които влизат там, откъдето всички искат да избягат. За тях професията е призвание, но въпреки безусловната им смелост и желанието да направят всичко в името на живота, те често се срещат и с много трагедии, които оставят следи както в ума, така и в душите им.

Тази неделя в „Темата на NOVA” огнеборците за първи път ще споделят за един от най-тежките инциденти, на които са ставали свидетели. На 23 ноември 2021 г. македонски автобус катастрофира на автомагистрала „Струма“ и избухва в пламъци, а 45 души губят живота си. Първите, които пристигат на местопроизшествието, са пожарникарите от Перник. За ужаса от преживяното, вината и чувството на безпомощност, огнеборците разказват пред журналиста Ивелина Драгнева и операторите Мартин Младенов, Кирил Тасев и Бисер Милков.

Те се срещат с огнени стихии ежедневно, но не са подготвени за това, което им се налага да видят на автомагистрала „Струма“. Говорят за трагедията трудно, рядко и почти с никого, а фаталната нощ ще остави отпечатък в живота на пожарникарите до края на живота им. Случилото се през ноември, обаче, е само част от историята на българските огнеборци, защото те всеки ден дописват имената и на тези, които оцеляват благодарение на тях.

Как се справят с тежката работа и отговорността, която ежедневно носят за човешкия живот? И защо продължават да носят гордо своите униформи, въпреки трагедиите и ужаса, от които често се налага да стават част?

Гледайте „Спасители в огъня" в „Темата на NOVA“ на 9-и януари, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.