Открадната е голяма част от екипировката, с която се спасяват хора

Аварийният склад на планинските спасители във Враца е бил разбит и обран, съобщават от местния отряд. Неизвестните засега крадци са взели голяма част от екипировката, с която се спасяват хора. Липсват въжета, радиостанции, лавинни уреди, джипиес предаватели.

Снимка: Станой Арабаджиев, ПСС-Враца

От цялата сграда крадците разбили само бравата и катинара на едно помещение. Задигнали най-ценните неща.

Спасителят Станой Арабаджиев разказва, че от цялата електроника, с която разполагали – радиостанции, лавинни уреди, останали само кутиите. Откраднати са около 400 метра специални въжета, сред които има и строго специализирани от скъпа материя. Липсват и над 40 карабинера за височинно спасяване.

„С това правим установките на скалите и сваляме пострадалите с тази пластина, която е доста ценна за нас”, обяснява Цветан Христов, който също е част от спасителните екипи.

 „Това са доброволци, които пазят своето имущество и не си позволяват никога да го ползват за други цели освен за планинско спасяване и е просто… Нямам как да Ви го кажа – безобразие е да се посегне на това нещо”, категоричен е Красимир Костов от Българския червен кръст.

Откраднатото може да се идентифицира, ако крадците го предложат за продажба и това е надеждата на спасителите. Дотогава ще се молят да не се случва нещо лошо с туристи в планината, ще разчитат на приятели, които биха могли да им помогнат в нужда и на полицаите, от които очакват да намерят поне част от откраднатото.

В социалните мрежи от отряда призовават хората да сигнализират, ако попаднат на „изгодни оферти” за изчезналия инвентар. Телефонът, на който могат да се свържат с отряда за това, е на планинския водач и спасител Станой Арабаджиев - 0889 215 722.

На сайта на Планинската спасителна служба започна кампания с дарения за закупуване на нова екипировка за спасителите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.