"Оттук нататък отговорът е от Скопие", каза вицепрезидентът

Правомощията на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между София и Скопие могат да бъдат разширени, каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР. Българският вицепрезидент изрази очакване за конструктивна промяна в диалога с Република Северна Македония след вчерашните решения на Консултативния съвет по национална сигурност:

„За първи път в официален документ бяха записани спазването на правата на българските граждани в Република Северна Македония като основен наш приоритет и условие, за първи път в един документ се получи развитие на Договора за добросъседство със създаването на съответните комисии, за да се започне конкретна работа по отношение на инфраструктурни проекти, по отношение на икономическо развитие. Така че оттук нататък отговорът е от Скопие. И аз се надявам, че ако те наистина имат за свой приоритет да започнат преговорите за реално членство в Европейския съюз, много бързо записът от вчера ще бъде превърнат в реалност“.

Йотова: Работим за възстановяване на държавността

Йотова не се съгласи с критиките на лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов, че вчерашният Консултативен съвет за национална сигурност е бил ненужен и че „президентството е горната камара на парламента“ и свежда задачи на партиите и на Народното събрание.

РСМ: Добре е да се преговоря по въпроси, които се отнасят до бъдещето

„Не го следя господин Борисов и не зная какво точно е казал. Отдавам го на известна ревност и като отговор на неговото непоследователно отношение, защото двойният стандарт, който той проявяваше в целия този период по отношение на Република Северна Македония, в крайна сметка ни доведе до тази задънена улица”, каза още вицепрезидентът Йотова и допълни:

„Така че и с днешна дата, може би това е по-скоро оценка за неговата собствена работа. Ако правилно го цитират, това означава да влезе в остро противоречие със собствената си партия и със собствената си парламентарна група, която вчера даде една изключително висока оценка на това 6-часово заседание на Консултативния съвет - и те самите изтъкнаха, както и останалите участници, че най-доброто, което вчера се случи, е потвърдената и консенсусна, напълно консенсусна българска позиция“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР