По думите на Ивайло Калфин пък всички да получават една и съща добавка е несериозно

"Мнозина помислиха, че COVID добавката е към пенсията, затова се чувстват ощетени. Как ще стане компенсирането? Пенсионерите ще се подпишат за 50 стотинки, каквато е разликата ли? Докога ще се дава, еднократна ли ще бъде? Не се обясни на хората, че увеличението на пенсиите е средно и не за всеки ще бъде 12,5%". Това заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на "Твоят ден".

По думите й пенсионната система не може да води до усещане за социална несправедливост. "Социалната помощ се дава, като се взима предвид доходният статус на човек. Индексирането през различните години е било по-малко, отколкото по швейцарското правило", обясни тя.

Депутатите обсъждат хаоса около пенсиите

От своя страна друг бивш социален министър - Ивайло Калфин, счита, че може да има и объркване. "Когато пенсиите се намаляват, макар и с малко, някой не си е свършил работата. С добавките партиите наддаваха за пенсионерски гласове, но така и не ги получиха. Отпускането им не бива да е чрез пенсионния фонд. А всички да получават една и съща добавка е несериозно", подчерта той. И допълни, че целта е, когато човек се пенсионира, да взима около 70% от дохода си в активна възраст.

"В пенсионната система не бива да се правят промени на всеки 2-3 години. Проблемът е свързан с това, че се пипаше системата, без да има нужда, с цел да не се увеличават пенсиите. Подхвърлят се добавки, за да се задържа увеличението на размера", смята Калфин. Според него социално подпомагане, отделно от пенсията, трябва да получат възрастните хора с най-ниски възнаграждения.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.