Все повече са областите в страната, които са на прага на червената зона

Общопрактикуващи лекари от столицата алармират, че има опасност от липса на медици, заради силно заразния Омикрон. Все повече стават областите в страната, които са на прага на червената зона. В Русе до дни може да се стигне до локдаун. В малките населени места натискът върху медиците вече е факт поради липсата на COVID зони.

80 процента от интензивните легла в област Русе вече за заети. Причината – тук се транспортират пациенти и от болниците в Разград, Велико Търново и Силистра. Крайдунавският град е в готовност за по-строги мерки и локдаун до дни.

„Факт е, че в реанимация свободните легла са по малко, но според мен и според анализа проведен от екипа ми, тази натовареност се увеличава през последните седмици т.е. откакто е засечен новият вариант на вируса Омикрон. Но тук имаме пациенти от областите Разград, Велико Търново и Силистра, има дори случаи пациенти от други райони като Търговище. Предвиждат се мерки с ротация на учениците, както и с ограничаване на работното време, такива, засега не се предвижда необходимост от крайни мерки”, обясни областният управител на Русе Анатоли Станев.

Северен централен район – пред затягане на мерките срещу COVID

Липса на COVID зони и лични лекари в малките населени места се оказва съществен проблем по време на петата вълна на пандемията. В Хасковското село Брягово нямат лекар от деситилетия. В COVID пандемията на местните им се налага да пътуват до областният център Хасково или до Харманли.

„Ако се наложи манипулация, тъй като имаме над 20 деца в детска градина, имаме повече от 20 деца, които ходят на училище, имаме възрастни хор, ако се наложи манипулация, нямаме такива хора, които да извършат тези неща”, коментира кметът на село Брягово Делчо Митев.

Така, на личните лекари им се налага да обслужват, ежедневно стотици пациенти. Част от тях с COVID. За да няма смесване на болни с коронавирус и останалите чакащи при личните лекари, в големите областни центрове отвориха COVID зони предназначени само за този тип болни.

„COVID зоната функционира от септември месец. Изнесеният кабинет е тук”, обясни д-р Драгош Методиев, завеждащ COVID зоната във Велико Търново.

Натиск върху личните лекари отчитат и в столицата.

„ Много стрес, много болни, на ден позитивират 30-40 човека, които се натрупват за съжаление. Основно са пациенти, които не са ваксинирани, много цели семейства от най-малкия, до най-големия са положителни”, каза д-р Гергана Николова от БЛС.

За разлика от предишните щамове наблюденията са, че Омикрон засяга много деца.

„Има такива, които са в по-леки форми, има такива които са с няколко дневна температура, има такива, които по 10 дни лекуваме, за съжаление има и деца, които стигат в болницата”, допълни тя.

Според  д-р Николова ваксинацията остава единственият начин да се спре натискът към здравната система, а пациентите да не стигат до болница.

Проф. Сербезова: Зелените сертификати за преболедуване остават

От своя страна здравният министър Асена Сербезова заяви на личната си страница във Фейсбук, че зеленият сертификат на база преболедуване се запазва. Повод са й дали спекулации по въпроса. Припомняме, че вчера на среща с ПП "Възраждане", премиерът Кирил Петков също обяви, че зеленият сертификат продължава да бъде задължителен за влизане на обществени места.

.ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.