Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура

Осем души са предадени на съд за финансови престъпления и измами. Те са част от разкритата и неутрализирана през март миналата година организирана престъпна група. Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура във вторник. Измамените от въпросната оперативна група са общо 19, като те са били ощетени с около 4 млн.лв.

Разкриха престъпна група за финансови престъпления и измами (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Целта на групата е била да добива парични средства по незаконен начин и да извършва пране на пари. С изготвения обвинителен акт са предадени на съд 8 лица за това, че са участвали и ръководили тази група. Едно от лицата е само съучастник по повод на две от измамите”, заяви говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

„Наказанията, които се предвиждат са следните - за ръководителя – лишаване от свобода за срок от 5 до 15 г., за участници – от 3 до 10 г. и за най-тежката измама от тези, за които са предадени на съд - от 3 до 10 г., както и конфискация на до една втора от имуществото на виновните лица”, каза още той.

По думите му инициалите на двамата ръководители на групата са Й.М. и К.Д. „Същите са познавали от дълго време инвестиционно посредническата дейност като са осъществявали такава дейност и са управлявали „Глобал Маркетс” ООД. Лицензът на това дружество е бил отнет през 2014 г. от Комисията за финансов надзор, но обвиняемите са решили да продължат да набавят средства в името на собственото си облагодетелстване”, посочи Кръстев.

Те са създали голяма мрежа от различни търговски дружества, които по документи са управлявани от подставени лица, но реално това са били ръководителите на групата. Целта на тези дружества е да бъдат представени в договорите с клиентите като „обслужващи компании“ на инвестиционни посредници, които имат лиценз от КФН. Договорите са оформяни по начин, който да внуши на клиентите, че инвестират паричните суми при реален инвестиционен посредник. В тези договори се посочват банковите сметки на контролираните от ръководителите на групата търговски дружества, по които всъщност постъпват сумите на клиентите. Имената на използваните търговски дружества са близки по звучене с имената на инвестиционния посредник, който обвиняемите използват към съответния момент.

Акция в София срещу международна група за крупни финансови измами

Преведените от пострадалите парични суми никога не се използват за търговия с финансови инструменти за тяхна сметка, а са неправомерно усвоени от организираната престъпна група, чрез множество банкови преводи по нарочно откритите банкови сметки на конролираните търговски дружества.

В договорите с клиентите се отбелязват като „обслужваща компания“ на съответния мним инвестиционен посредник търговските дружества, контролирани от ръководителите на групата, по чиито банкови сметки следва пострадалите клиенти да извършват паричните преводи. Те умишлено са със сходни наименования като инвестиционния посредник, за да се поддържа по-лесно заблуждението на клиентите.

След получаване на парични суми по откритите банкови сметки, средствата не се използват за инвестиране в капиталовите пазари, а чрез поредица от финансови операции и движение на паричните потоци между мрежата от търговски дружества, контролирани от ръководителите на престъпната група, с фиктивни основания като „плащане по фактура“, „плащане по договор“ и т.н., се прикрива произходът и местонахождението на средствата. Впоследствие сумите се теглят на каса от подставените лица, които се явяват управители по документи на контролираните дружества от ръководителите на групата, след което се предават лично на ръководителите на престъпното сдружение с цел финансово облагодетелстване.

В хода на разследването в банкови сметки, контролирани от групата, са запорирани над 1,8 млн. лева, за които са налице доказателства, че са придобити от престъпна дейност. Също така са наложени възбрани на недвижими имоти, които да обезпечат евентуално предвиденото наказание конфискация и възстановяване на щетите, претърпени от пострадалите граждани.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.