Пострадалите от схемата са стотици, един от тях загубил над милион лева

Прокуратурата разкри организирана престъпна група за финансови престъпления. Ударена е група, организирала т.нар "пирамиди", научи NOVA.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ТУК

„Групата е задържана в петък. Касае се за група, извършвала финансови измами и пране на пари. Задържани са шест лица – организатори и основни движещи лица. Групата е действала от 2017 година при изключителна конспиративност. Участниците са изключително харизматични, интелигентни личности”, обясни административния ръководител на СП Валентина Маджарова.

Над 40 фирми са били използвани за измамната схема, сключвани са били договори за брокерство, чрез тях на измамените им е обещавано, че ще им се осигури закупуване на акции, които много скоро след това ще удвоят стойността си. Пострадалите от схемата са стотици. Загубите на един от тях са за над милион лева. Измамените хора също са изключително интелигентни. 

 

 

 

 

С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка. Средствата се  превеждали на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност

„Групата се състои от лица, които са изключително манипулативни. С всеки един от тях е сключван отделен договор. Спрямо личността на човека, който е дошъл да инвестира, се е подхождало по различен начин. Открихме и специализирана техника за заглушаване на мобилни апарати, журналистически карти, за които предстои да разберем дали са истински”, разкри зам.-директора на ГДБОП старши комисар Димитър Брайков. 

Предстои в понеделник да бъдат разгледани мерките за неотклонение на задържаните. 

 

 

Само по NOVA - говори и една от жертвите на групата. Ще  я наречем Елена. Крие лицето си, защото я е срам  как е била подведена в края на миналата година.

„По телефона се обадиха, като ми предложиха срещу сума, която аз внеса, да се закупуват такси на борсата и по този начин да се печели. Не знам какво стана, но реших все пак, че в тези времена е хубаво човек да инвестира”, разказва тя.

Елена проверила в Търговския регистър дали подобна фирма съществува. А офисът в луксозна сграда в София я убедила в реалността на компанията.

„Те ми казаха, че работят директно на американската фондова борса, а не на българската, тъй като тук няма ликвидност.  Пращаха ми доклади на телефона”, добавя тя.

Последвала оферта за закупуване на електронна валута. Елена отказала.  Но личният й финансов мениджър я убедил, че до седмица ще й върнат инвестираните пари.

Елена отишла лично в офиса на компанията. Пак обяснили, че има проблем с банката. След още един месец без превод, повторно посетила мениджъра. От фирмата обаче нямало и следа.

Повече по темата гледайте във видеото