Той представи политическия си кабинет в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

"По най-бързия начин да се пристъпи към структурни и функционални промени. И те трябва да започнат със звена в МВР, които нямат полицейски функции. Такова е Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението". Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на  предстаянето на екипа си и приоритетите за работата на ведомството - задачи, залегнали в коалиционното споразумение. Това бе първата точка в дневния ред на днешното заседние на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

„Това е изключително полезна структура, но трябва да се обособи или като Изпълнителна агенция в МВР, или като самостоятелна държавна агенция”, смята силовият министър. "Структурните промени ще се отразят на по-високата ефективност на МВР и ще бъдат премахнати несвойствени за него функции. По думите му отчуждаването на Дирекция "Миграция" е само идея, която се обсъжда, но не е взето подобно решение", подчерта силовият министър.

 

 

Друг проблем, който ще бъде обсъден, са териториалните дирекции в страната – районните управления. Рашков заяви, че служители няма да бъдат уволнявани или съкращавани. Целта е реорганизиране и преструктуриране така, че навсякъде да има брой служители, отговарящ на нуждите на района.

„Министерството на финансите отделя доста средства за техника - например, камери за наблюдение в населените места. Тази техника би помогнала много и при охраната на границата ни, защото мрежата не спира мигрантите, но камерите биха”, обясни Рашков..

Решение, което трябвало да се вземе спешно, е и дали МВР болницата ще остане под опеката на вътрешното министерство.

Проверката за надеждност на шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров за класифицирана информация, е започнала миналата година. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков по повод отнемането на достъпа на бившия главен прокурор. Рашков отрече твърденията на Цацаров, че става дума за лично отмъщение. Преди дни шефът на КПКОНПИ огласи своята позиция, в която обяви, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е плод на натиск от премиера Кирил Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е случая „ЦУМ гейт“.

 

След заседанието на правната комисия вътрешният министър коментира и въпроса за отстраняването на главния прокурор, както този за използването на СРС от разследващ полицай без посредничество на прокурор. 

Относно случая с убийството в Русе, Бойко Рашков заяви, че след трудна и упорита работа се счита, че престъплението е разкрито, но това ще каже прокуратурата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.