По думите му ГЕРБ не бива да се заклеймява като партия заради отделни личности

"За 5 години Румен Радев израсна като политик. Моделът на служебни правителства беше приложен и към редовното и той стана архитект на четворна коалиция". Това заяви за "Твоят ден" доц. Борислав Великов, бивш председател на Народното събрание (2005 г.) и депутат от НДСВ.

По думите му вторият мандат изисква повече конструктивност, а не толкова критичност. "В някакъв момент ще се наложи разграничаване на президента от правителството и то ще бъде полезно. Трябва да има по-добър тон", смята той. И допълва, че промяната на Конституционни текстове е необходимо мнозинство и дотам ще се стигне само чрез разбирателство, включително и с ГЕРБ и с ДПС. За него изчегъртването вече е станало. "След като е махнат най-горният политически слой, да започнеш да гониш хората от администрацията без да се съобразяваш с техните качества, не е целесъобразно, а имаше и такива случаи - необяснимо се правеха промени", коментира бившият председател на НС. 

Бившите председатели на парламента на гости в НС

Той смята, че коалицията ще издържи до местните избори, ако взема правилните решения за текущите кризи. "Има партии с малък опит, но е необходима кауза. Така беше и с НДСВ в началото. Мисля, че такава има и това личи от словото на Радев", каза още доц. Великов.

"Не всички 300-400 000 души от ГЕРБ носят наказателна отговорност, а конкретни хора. Не бива да се заклеймява цялата партия. И ДПС, и ГЕРБ ще искат подобряване на съдебната система и може би ще подкрепят промени", посочи доц. Великов. Според него главният прокурор би могъл да бъде критикуван, но основното е, че е нужна принципна промяна. "Като се смени Гешев с Пешев нещата няма да се оправят автоматично", подчерта бившият депутат.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.