Руснаците са категорични, че не планират военни действия

Русия ще навлезе в Украйна. Това твърди президента на Съединените щати Джо Байдън. На една от редките си пресконференции Байдън отново се закани, че ще има тежки последици за Москва, ако предприемат офанзива в Украйна.

На журналистически въпрос Джо Байдън отговори, че според него Русия ще нахлуе в Украйна, защото Владимир Путин се е поставил в такава ситуация.

САЩ представиха проект за безпрецедентни по мащаб санкции срещу Русия

След това американският президент каза нещо, което в Европа не посрещат добре. Той намекна, че руснаците може да не понесат най-тежките санкции, ако офанзивата им в Украйна не е пълномащабна.

"Ще видите, че на Русия ще бъде потърсена отговорност, ако нахлуе. Зависи какво ще предприемат. Едно е да има малко навлизане. Дали ще срещнат съпортива, какво ще направят и какво няма...", коментира Байдън.

Това принуди говорителите на Белия дом да правят уточнения след продължилата близо 2 часа пресконференция. 

САЩ наложиха санкции на украинци, свързани с руската ФСБ

 А руснаците и днес настояха, че не планират военни действия.

 "Нито искаме, нито ще предприемем стъпки от агресивен характер. Няма да атакуваме, ударим, нахлуем - каквото и да е. Казахме го десетки пъти в последните седмици, сега го повтарям още веднъж”, заяви зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков.

На това изявление Байдън отговори: "Единственото нещо, в което съм сигурен е, че решението напълно и изцяло е на Путин. Никой друг няма да го вземе или да му повлияе. Той ще реши. И сигурно зависи от това в какво настроение се е събудил тази сутрин."

Байдън също така определи руския си колега като "много информиран човек", който отлично разбирал какво му казват американците и знаел, че и те го разбират много добре.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.