Той подчерта, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли днес идеята за налагане на икономически санкции срещу Русия сега, като обясни, че това би подкопало възможностите на Запада да възпре евентуална руска агресия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Целта на тези санкции е да възпре руската агресия. Затова ако те бъдат задействани сега, ще се загуби възпиращият ефект", каза Блинкън в интервю за CNN. Той подчерта, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция.

Приключиха разговорите между САЩ и Русия в Женева

На въпрос на водещ от тв канал CBS дали ръцете на САЩ по отношение на Украйна са вързани, защото Вашингтон се нуждае от подкрепата на Москва за налагане на контрол върху иранската ядрена програма държавният секретар отговори: "Ни най-малко".

Русия е струпала войски по украинската граница, което породи загриженост у Запада, че може да нападне. Западът заплаши Русия с нови санкции, ако това се случи, а Москва твърди, че няма агресивни намерения, припомни Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА