Цената, на която се продава, е 30 лв.

Опашка се изви в понеделник сутринта пред сградата на БНБ. От днес банката пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ от серията „Български творци“.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: БГНЕС

Номиналната стойност на монетата е 2 лв. Цената й е 30 лева и се продава на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на четири банки. 

В периода от 24 до 26 януари 2022 г. включително всеки клиент ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета ще се продава без ограничения.

Някои се наредиха на опашката още преди полунощ. Тодор Лазаров е един от първите, наредили се на опашката пред БНБ. Отишъл малко след полунощ.  „Взех две монети. Дойдох пред БНБ още в 23:50”, казва Тодор.

Колекционерът Кирил Борисов пък твърди, че половината от чакащите на опашката са служители на чистотата, на които е платено, за да дойдат в четири часа и да изкупят монетите. След това монетите се препродавали на вторичния пазар, на десеторно по-високи цени,  твърдят колекционери.

„Проблемът е в това, че тиражът е малко и 10 човека примерно, които се занимават с търговия на монети, пращат сто човека  да ги изкупят и след това ги продават на десеторни цени” казва още Кирил Борисов.

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.