Когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия?, попита Борисов

ГЕРБ иска свикването на извънредно заседание на парламента. Поводът е напрежението около Украйна.

„Внасяме 59 подписа на депутати, при необходими 48, за свикване на извънредно заседание на парламента. В поставено НАТО в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме сигурността си, нашите интереси. Трябва проактивна позиция и политика на управляващите. Дрънкат се оръжия близо до нашата граница”, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Преди това той обясни, че по последни информации Алиансът е в пълна бойна готовност. 

„Само преди малко на сайта на НАТО излезе информацията, че съюзниците от НАТО поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия. Ние продължаваме да се информираме от чуждестранната преса”, заяви Борисов. „Логичен е въпросът - когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия?”, попита Борисов.

"Аз съм върл противник на войната, особено при такава близост до нас. Но в същото време най-активната ни позиция би трябвало да бъде президент, премиер, външен министър, министър на отбраната. С много ясни позиции – там, на място в Брюксел. Мълчание. Българското общество трябва да знае. Ясни позиции. Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас", продължи още Борисов.

 „До този момент сме чули 3 изявления -  на министър-председателят Петков, на външния министър, остро изказване, и на военния -уклончиво. А коментарите на коалицията са, че това са лични мнения”, каза Борисов. И попита искано ли е и давано ли е разрешение за разполагане на чужда бойна техника у нас?

Борисов допълни, че днес се провежда съвет на външните министри на ЕС, посветен на казуса  Русия-Украйна, а страната ни е представена от зам.-министър.

Външните министри от ЕС обсъждат кризата с Украйна

 „Какво по-важно когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост от подобни военни действия на 300-400 км от България?”, попита още Борисов.

„На последно място е газът. Това са стомани, метали, с тези кораби в Черно море - туризмът го забравяме”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Моят астрален близнак – президентът на Румъния, свика консултативен съвет. 15 минути след това изрази мнение. Ние към този момент не знаем – може ли да осъмнем в състояние на война и какво се случва – въвлечени ли сме, или не”, коментира Борисов.

„При поставено НАТО в бойна готовност, ние като парламент трябва да дадем ясен мандат, за да защитаваме нашата сигурност, да защитаваме нашите интереси. Но трябва по-активна позиция на управляващите. Ако бюджетът може да търпи промени, подобни действия са с много дълъг характер след това в региона. В региона освен България, друг няма туризъм на Черно море. Кой ходи на почивка, когато над него летят F35 и бойни платноходки се разхождат?, попита още Борисов.

Според него българското общество трябва да получи отговори на всички тези въпроси.

„Бойната готовност означава бойна готовност и за нас. Правим се, че няма проблем, не забелязваме, не участваме в решението”, заяви Борисов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.