В разговора участие ще вземе и американският държавен секретар

САЩ обмислят разполагането на хиляди войници, бойни кораби и самолети в Източна Европа и Балтийския регион, пише вестник "Ню Йорк таймс". На фона на нарастващото напрежение около Украйна в Брюксел днес се събират външните министри от Евросъюза. Те ще обсъдят кризата около Украйна. Към разговора по видеовръзка ще се присъедини и американският държавен секретар. 

„Ще продължим да изграждаме нашата позиция срещу опита на Русия да подкопае сигурността в Европа и да възкреси сферите на влияние, които са остарели”, каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика.

Вашингтон засега отхвърля идеята за налагане на икономически санкции на Москва. Държавният секретар Антъни Блинкен подчерта, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция.

„Това, което е поставено на карта, са някои основни принципи на международните отношения, които са установени между две световни войни и Студената война, които пазят мира и сигурността. Принципи, според които една държава не може да влезе със сила и да промени границите на друга”, каза Блинкен.

Великобритания изтегля дипломати от посолството си в Украйна

Заради опасения от руска инвазия, Вашингтон изтегля от Украйна роднините на дипломатите си. Държавният департамент предупреди и американцитеда се въздържат от пътуване до страната. Засега обаче семействата на дипломатите от Евросъюза остават в Украйна.

„Държавният секретар Блинкън ще ни обясни причините за това тяхно решение. Ние няма да направим същото, защото нямаме специфични причини, но Блинкън ще ни информира. Не мисля, че трябва да драматизираме”, каза Жозеп Борел.

На фона на ескалацията на напрежението, американският президент Джо Байдън обмисля да разположи войски и бойна техника в Източна Европа, твърди Ню Йорк таймс, като цитира свои източници. Изданието коментира, че това преосмисляне на сдържаната досега позиция на президента Байдън по въпроса с Украйна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.