Премиерът отчита повишаване на напрежението

Съветът по сигурността ще е основният орган, който ще взима сериозните решения, засягащи сигурността на България. Задачата на днешната среща е обстановката да бъде анализирана изцяло и да се дадат препоръки към Министерския съвет. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Петков свиква Съвета по сигурността

„Представители на абсолютно всички служби за сигурност ще бъдат на срещата, както и военният министър. Искам да чуя всички мнения, за да вземем общо решение и да излезем с точна препоръка към Министерския съвет. Минаваме абсолютно институционално, с пълна прозрачност, но и с ясни информации”, уточни премиерът. 

 

 

Петков отчита повишаване на напрежението. „Не бих казал, че сме близо до война. Моята преценка е, че има ескалация. Ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник в НАТО и ЕС, за да сме в съответствие със съюзниците си. Решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност, на българските министри и на Министерския съвет”, добави той.

Петков заяви, че ще бъде взета най-отговорната национална позиция, която ще е базирана на пълен анализ. „Сигурен съм, че тя ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес. За нас най-важното е да сме сигурни, че решенията, които взимаме, са национално отговорни”, каза още министър-председателят. 

 

 

Той отчете, че корабите в Черно море и самолетите, които идват към България, не са извънредна ситуация, а са част от решение, взето още през 2016 г.

Петков се обърна с призив към опонентите си: „Не е време да се упражнявате за политика. В момента имаме национален интерес. Нещата, които трябва да се говорят, са на база истински анализи, а не на някакви пиар кампании”, категоричен е той. 

След новините в 16.00 ч. очаквайте специалното студио на NOVA NEWS за Съвета по сигурността и ситуацията между НАТО и Русия с водещ Любомир Огнянов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.