МС готви план за действие при различни сценарии

Премиерът Кирил Петков свика днес спешен Съвет по сигурността. Причина е ескалацията на напрежението между Украйна и Русия. Участниците в заседанието представиха на премиера анализ на геополитическата ситуация, както и евентуалните мерки, обсъждани в рамките на НАТО за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг. Министър-председателят беше категоричен, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти. Той подчерта, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор.

В същото време, Съединените щати поставиха в състояние на повишена готовност 8500 американски военни. Късно снощи американският президент Джо Байдън проведе и видеоконферентни разговори с европейските лидери.

А много преди началото на Съвета по сигурността у нас, премиерът Петков направи заявка, че позицията на България е за мирно разрешаване на ситуацията.

„Явно напрежението се вдига, всички това го виждаме, но не бих казал, че „дрънчи на война”. Ние ще бъдем, както съм казвал неведнъж конструктивен партньор и съюзник в НАТО и Европейския съюз”, обясни Петков.

Петков преди Съвета по сигурността: Ще вземем най-отговорната национална позиция

Часове по-късно, пред Комисията по отбрана, ресорният министър Стефан Янев гарантира, че заплаха за страната ни няма.

„Нито Русия, нито друга държава се кани да нападне България. Ние не очакваме инвазия на българска територия”, обясни той.

Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

До този момент нови сили на НАТО също не са изпращани у нас.

„Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия – няма”, обясни Янев.

Решението за позволение предстои да се обсъжда, като трябва да мине и през парламента. Очаква се Нидерландия да изпрати два изтребителя F-35 у нас през пролетта. Испания също ще влезе в Черно море с два военни кораба. Преместването на повече техника на НАТО към Източния фланг този път е различно, обясняват експерти.

„Най-вероятно за пръв път тези самолети ще са с пълно снаряжение. Досега, когато те са участвали в мисии по въздушен суверенитет, са били без въоръжение”, каза Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната.

Дори при ескалация, не се очаква пряка намеса на НАТО в Украйна, казват още експертите.

„НАТО и Съединените щати няма да участват с реални военни действия на украинска територия, ако случайно се започне въоръжена интервенция на руски части в Украйна. Но нека да кажем, че такава опасност за момента няма”, каза Милен Керемдчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Темата ще продължи утре на извънредно заседание на парламента.  Министър-председателят възложи на министъра на отбраната да внесе проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото й обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.