Бяха обсъдени бюджетите на НЗОК, ДОО и държавен бюджет 2022

След проведените дискусии Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа по проектите на бюджетните закони.

"Дълга и конструктивна среща" - така финансовият министър Асен Василев определи Съвета, който се проведе дистанционно. Заседанието беше онлайн, тъй като от вторник вицепремиерът е с положителен тест за коронавирус и остава под карантина. Дневният ред беше изцяло фокусиран върху държавния бюджет за тази година.

"Ще нанесем няколко малки корекции в бюджетите и се надявам те да бъдат приети от Министерския съвет, за да може след това да се входират за разглеждане в НС", уточни Василев.

АИКБ с позиция по проекта на Бюджет 2022

В точка първа от дневния ред НСТС обсъди проекта на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Законопроектът беше представен от управителя на Националната здравноосигурителна каса. Участие в дискусията взе министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 5 678 270,1 хил. лв., което представлява увеличение с 560 210,7 хил. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

В точка втора от дневния ред НСТС разгледа проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Законопроектът беше представен от управителя на НОИ. Със становище участие в дискусията взе министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. 

Постижими ли са финансови рамки за новия бюджет

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2021 г., да се увеличат с 6,1%. Като се прибавят еднократните допълнителни суми към тях, се очаква ръстът на пенсиите да е с 13,4%. Средната пенсия през 2022 г. ще достигне 573,76 лв. без COVID добавката от 60 лв., която ще се изплаща на всички пенсионери в периода януари-юни.

Пак от 1 юли минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 392,57 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии през 2022 г. е 1500 лв. През 2022 г. за изплащане на пенсии са предвидени 14,119 млрд. лв. – с 1,072 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през 2021 г. 

Тристранката се обедини около това най-малкото обезщетение за безработица да стане 18 лева на ден, вместо заложените 15 лв. Предвижда се от 1 април минималната работна заплата да стане 710 лв., вместо досегашните 650 лв., а максималният осигурителен доход да се повиши от 3000 лв. на 3400 лв.

Също от 1 април се променя размерът на месечните помощи за отглеждане на деца. За семейство с едно дете сумата е 50 лв.,  за две – 110 лв., за три – 165 лв., за четири - 175 лв. За втората година майчинството се увеличава на 710 лв.

Без запор за COVID добавките на пенсионерите

В трета точка от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г. като мотиви към него. Законопроектът беше представен от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

На срещата присъстваха синдикати, но работодателски организации нямаше. По думите на Асен Василев те участвали активно преди самата среща.

Пламен Димитров, представляващ КНСБ, заяви, че инфлацията ще бъде по-висока от заложената в националния бюджет. По думите му КНСБ не вижда проблем със заложения от управляващите Дълг, защото е предвидено той да е около 30% от БВП. Но с една голяма уговорка, добави Димитров – ако няма война и ако пандемията от коронавирус не се задълбочи.

„За първи път ми се случва по време на заседание на НСТС да има чуваемост от страна на управляващите”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” по повод увеличеното обезщетение за безработица.

Въпреки удовлетворението от синдикатите не спестяват и критиките. „Имаме множество забележки към бюджета. По отношение на заплащането на служителите на правителството, по отношение на помощите за енергийно бедни граждани, не бизнеси", коментира тя.

НЗОК ще заплати дейностите за болнична помощ за декември 2021 г.

След проведените дискусии Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа по проектите на бюджетните закони. Социалните партньори изразиха следните позиции:

АИКБ и ССИ подкрепят проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2022 г., БТПП и КРИБ принципно подкрепят, но с бележки; БСК, КНСБ и КТ „Подкрепа“ – се въздържат от подкрепа.

По проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. КТ „Подкрепа“ и ССИ подкрепят с бележки, БТПП принципно подкрепя – също с бележки; БСК и КНСБ – се въздържат от цялостна подкрепа, АИКБ и КРИБ не подкрепят.

АИКБ изразява резерви относно Средносрочната бюджетна прогноза и подкрепя с препоръки проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Независимо от наличието на определени положителни мерки, които са предвидени, БСК изразява резерви към проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г. и мотивите към него.

„Доста международни агенции дават различни прогнози, както за ръста на БВП, така и за суровия петрол и в случай, че се реализира съществено отклонение от макрорамката на Министерството на финансите, опасенията ни са, че може да се достигне и до доста големи размери на бюджетен дефицит”, заяви Мария Минчева - зам.-председател на БСК.

От Българската стопанска камара не виждат ползва от вдигането на максималния осигурителен доход. „В момента тези, които са инвестирали най-много време, най-много усилия, за да повдигнат своята квалификация и да имат високо добавен труд с висока добавена стойност, ако в момента им се увеличи осигурителната вноска, а работодателя не им увеличи възнаграждението, това ще бъдат единствените хора, чиито възнаграждения ще бъдат намалени”, посочи Минчева.

Майчинството през втората година - колкото минимална заплата, предвижда коалиционното споразумение

БТПП принципно подкрепя; ССИ подкрепя с бележки; КРИБ не подкрепя.

КНСБ оценява позитивно усилията на правителството в ключови сектори, като изразява категорично несъгласие с политиката по доходите и в данъчната система.

Като подкрепя определени, заложени в проекта, политики, КТ „Подкрепа“ изразява редица препоръки за по-устойчив Бюджет 2022.

Предстои промените да бъдат разгледани от Министерския съвет, а след това входирани за разглеждане и в Народното събрание.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.