За това е допринесло топенето на ледената покривка на Гренландия

Топенето на ледената покривка на Гренландия е допринесло за покачване на глобалното морско равнище с 1,2 сантиметра за по-малко от двадесет години, съобщи БТА.

Ледената покривка на Гренландия е загубила около 4700 гигатона от началото на измерванията през април 2002, което е достатъчно да бъде потопена цялата територия на САЩ на половин метър под вода, сочат сателитни данни на НАСА до август 2021 г.

Плетени корали в борбата с климатичните промени

Те показват, че ледът се топи, особено по западното крайбрежие на Гренландия, съобщиха в Туитър от Датския полярен портал. Един гигатон се равнява на един милиард тона.

Ледената покривка на Гренландия заема почти четири пети от територията на най-големия остров на планетата. Само антарктическата ледена покривка е с по-голяма площ.

Температурен рекорд в Арктика

Полярният портал е платформа, на която датските арктически изследователски институции представят резултатите от проучванията си за ледената покривка на Гренландия и за морския лед.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА