Българската прокуратура поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари

Европейският парламент ще гласува в средата на февруари предложение да се отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Това сочи доклад на правната комисия на ЕП, одобрен миналата седмица и публикуван днес.

Българската прокуратура поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари. В доклада се отбелязва, че Йончева е била изслушана от правната комисия и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

Българската прокуратура е поискала имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Допълва се, че работата на Йончева е свързана с дейността на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, включително като част от делегацията, която посети нашата страна миналата есен по надзора на законността.

Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

Йончева пусна жалба до Страсбург заради искането на имунитета й

Взима се предвид становището на Съюза на българските журналисти, че в случая става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчитат се данните от разпространения в български медии запис от разговор, за който приложена експертиза открива съвпадение с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който се споменава името на Йончева. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА