Носенето на маски на открито бе повторно въведено на 22 декември

Испания продължава постепенно да премахва ограничителните мерки, въведени по време на шестата вълна на пандемията. Министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че от следващата седмица правителството планира да отмени задължителното използване на маски на улицата.

По думите на Дариас, ако в понеделник се постигне консенсус между централното и регионалните правителства на Междутериториалния съвет по здравеопазване, решението за премахване на маските на открито ще се публикува в официалния държавен вестник в сряда и може да влезе в сила от четвъртък.

Испания завърши изпитанията на ваксината на Hipra

Носенето на маски на открито бе повторно въведено на 22 декември миналата година заради бързото разпространение на Омикрон варианта, но сега, след като „вече три седмици се наблюдава намаляване на броя на новозаразените“,  се мисли за облекчаване на ограничителните мерки.

Това е последният уикенд, в които нощните заведения и барове в Каталуния ще останат затворени. Следващата седмица те отново подновяват работа. По изчисления на бранша загубите им са 6 милиарда и 457 милиона евро след като през последните 23 месеца 20 нямаха право да работят.

Как се справят с Омикрон в Испания

Продължават да спадат и новите случаи. В петък броя на заразените е почти 75 хиляди души, срещу 119 000 миналият петък. Низходяща тенденция регистрира и кумулативната честота от 2229 случая на 100 000 жители. Това е близо 3 пъти по-малко от преди месец в някои региони като Навара, където бяха регистрирани 7 000 случая на 100 000 жители.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР